De är snubblande nära, Ydrepolitikerna

De fixar inte sitt uppdrag, politikerna i Ydre - men de är snubblande nära. Målet inför 2018 var att sammanställa rambudgetar för de olika förvaltningar som gör att resultatet blir två procent av de totala intäkterna från olika skatter och bidrag, samt från kommunala avgifter.

Ydre2017-12-19 14:00

Istället för ett resultat på målsättningen två procent, blir det 1,78 procent. Det förutsätter i och för sig att alla förvaltningar håller sina budgetar till punkt och pricka under kommande år.

Och det har aldrig hänt i världshistorien. Ibland blir det billigare verksamhet än planen slår fast, ibland dyrare.

1,78 procent innebär i reda pengar ett överskott på 3,9 miljoner kronor.

Intäkter

De rambudgetar som förvaltningarna har att rätta sig efter är cirka 20 miljoner för kommunchefen, bland annat frågor som beslutas av kommunstyrelsen. Ekonomiförvaltningen har knappa sex miljoner till sitt förfogande, den sociala förvaltningen dryga 91 miljoner, utbildningsförvaltningen 96 miljoner, samt tekniska avdelningen 6,3 miljoner.

Intäkterna från skatter, statsbidrag och kommunala avgifter uppgår enligt beräkningarna till 222,8 miljoner kronor för år 2018.

Det slås även fast att kommunstyrelsen har möjlighet att justera kostnader för kapitaltjänster, fördela om interna utgifter samt fördela löneökningarna. Det kommer att ske en sedvanlig analys av verksamheterna i alla förvaltningar löpande, av inriktningsmål och budgetuppfyllelse.

Extra bidrag

I budgeten utgår politikerna från den senast kända befolkningssiffran, som är från den 1 november och visar 3 730 invånare. Detsamma gäller socialförvaltningen och de senaste uppgifterna om kommunens demografi, alltså fördelning av invånare på ålder, kön etcetera. De pekar på ett ökat bidrag för socialen på 2,8 miljoner kronor.

Det tillförs även en extra inkomst till Ydre kommun i form av bidrag från Migrationsverket med två miljoner kronor avseende omställningskostnader för HVB under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om