De får dela på kommunens bidragsutbetalningar

Inför måndagens kommunstyrelsesammanträde i Ydre ska ärendet om ekonomiska engångsanslag gås igenom. Bland annat har Asby Alpina ansökt pengar för att göra en omfattande energiutredning.

Asby Alpina förening vill utveckla sin elförsörjning och med hjälp av kommunens stöd blir det en knuff i rätt riktning.

Asby Alpina förening vill utveckla sin elförsörjning och med hjälp av kommunens stöd blir det en knuff i rätt riktning.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/bildmontage

Ydre2020-05-23 18:00

Ydre kommun fattar årligen beslut om bidrag som kan ges till investeringar med en avskrivningstid om minst fem år. Då ska föreningar som ansöker om engångsanslag aktivt redovisa vilka andra bidragsvägar som också har sökts. 

När kommunstyrelsen sammanträder härnäst ska de besluta om det föreslagna engångsanslaget ska stå fast. Det är totalt 130 000 kronor som fördelas på fem olika föreningar.

– Jag skulle säga att det är ett grundligt och långsiktigt arbete som har gjorts för att se över bidragen, säger kommunchef Charlotte Gremar Engdahl.

Den ideella föreningen Asby Alpina är en av föreningarna som delar på bidragen. Så som fördelningen ser ut innan kommunstyrelsen formellt har antagit beslutet, är att de tilldelas 35 000 kronor för att genomföra en energiutredning. I dagsläget driver de skidanläggningens strömförsörjning med hjälp av en dieselgenerator, men vill nu gå över till "grön el".

– Utredningen är nödvändig för att vi ska kunna ansöka om pengar från Klimatklivet och kunna genomföra den ombyggnation som krävs för att kunna installera den mer miljövänliga elektriciteten. Det är ingenting vi klarar själva utan vi behöver verkligen det här stödet, säger ordförande Anders Stjärne.

Den största enskilda summan, på 60 000 kronor, går till Torpa AIS Husförening som vill bygga en solcellsanläggning.

– Det blir en hög engångskostnad och vi behöver det stödet, säger ordförande Gunnar Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!