De filmar historien för framtiden

De lägger ner ett enastående arbete, medlemmarna i hembygdsföreningen i Norra Vi. Nu får de ett extra erkännande för sitt arbete när Riksantikvarieämbetet beviljar föreningen 20 000 kronor i bidrag. -Nej, vad säger du, har de beviljat bidrag, vad roligt. Nu känns det ännu roligare att fortsätta arbetet med våra skyltar.

Björn Johansson berättar om arbetet som Norra Vi hembygdsförening gör för att dokumentera kulturhistoriskt intressanta platser i bygden. Foto: Alf Wesik

Björn Johansson berättar om arbetet som Norra Vi hembygdsförening gör för att dokumentera kulturhistoriskt intressanta platser i bygden. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2017-11-16 13:00

Det är eldsjälen Björn Johansson i Norra Vi som reagerar så positivt när han får höra nyheten. Pengarna ska mycket riktigt gå till "skyltar", som han säger, men väldigt speciella skyltar.

-Ja, precis som på många andra platser runt om i landet försöker vi bevara och informera om våra kulturhistoriskt intressanta platser runt om i bygden, med hjälp av informationsskyltar. Men här gör vi det lite mer omfattande än så.

Filmad guidning

Han berättar att arbetet redan inletts. Förutom den sedvanliga informationen på skyltarna, så finns där också en så kallad QR-kod, som mycket enkelt kan scannas in via en smartphone, alltså en mobiltelefon.

-Då dyker det upp en film på skärmen. Vi har försökt få personer som är bosatta vid aktuell plats,. Eller har någon kunskap eller intresse, att själva berätta om platsen, kanske vandra runt och visa, och så.

Björn Johansson berättar att det ger en extra dimension för den som vill resa runt i Norra Vi-trakterna och titta på intressanta platser.

-Och i de fall vi inte hittar någon som kan eller vill agera guide på filmen, vandrar jag runt och berättar om platsen.

Visskvarn

Det finns redan idag skyltar med QR-koder färdiga och på plats, på ett 30-tal platser runt om i bygderna, men när allt är klart ska det finnas skyltar på hela 70 platser.

-Nej, det är inget man hinner åka runt på en dag och uppleva, det tar längre tid än så, säger han.

Björn Johansson berättar att det tar cirka en halv dag per skylt i filmning, inläsning och redigering. Hela arbetet ska vara klart till hösten 2018.

Kassören i föreningen, Håkan Johansson berättar om ett exempel:

-Ja, det är Visskvarns kraftstation, där jag, eller rättare sagt min fru kommer ifrån. Vi bor i Linköping men har kvar familjens gård som sommarboende.

Visskvarns kraftstation byggdes i början av förra seklet som massafabrik. Färdig massa skeppades från Visskvarn till samhället Sommen och fraktades därifrån per järnväg till Norrköping.

När den fabriken lades ner på 1930-talet blev det istället kraftstation av kvarnen. Vatten från östersjön, ja, den heter faktiskt så den lilla sjön söder om riksväg 134, leddes via en stor trätunnel ut till Norra Vi-viken i Sommen. Och på vägen utvanns elkraft.

-Numera ägs kraftstationen av Tranås Energi och de försöker bevara det gamla så gott det går, med tunneln byggd av trä och så vidare.

Fasta utgifter

Där finns det redan idag en skylt med QR-kod, för den som är intresserad av ett besök. I övrigt ska det placeras skultar vid torpställen, både existerande och ödetorp, gamla gårdar, gravplatser från 500- till 1000-talet, grottor, vid Rävastenen, och så vidare.

-Om de 20 000 kronor vi fått i bidrag räcker, nja, inte om vi ska räkna arbetet, men här handlar det ju om ett kulturarbete som är mer eller mindre ideellt. Pengarna ska användas till fasta utgifter som uppkommer i samband med arbetet, säger kassören Håkan Johansson.

Så här ser skyltarna med QR-koder ut som ska placeras ut på ett 70-tal platser runt om i Norra Vi. Foto: Alf Wesik
Så här ser skyltarna med QR-koder ut som ska placeras ut på ett 70-tal platser runt om i Norra Vi. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om