Nyligen åkte Lisa Boyero Lindström från bostaden i Ramfall i Ydre till Kristinehamn för att hämta hem sin lilla flock med sju mycket exklusiva Walliska svartnosfår.
– Jag har haft en önskan om att bli bonde sedan ett tiotal år tillbaka, så det här är lite av en dröm, säger Lisa som idag arbetar för ett lantbruksinriktat företag med marknadsföring, efter att ha varit näringslivsstrateg på Ydre kommun.
Bara ett 20-tal fårägare har Walliska svartnosfår i sin besättning i Sverige, än så länge. Det är ett bergsfår från Valaisregionen i Schweiz och en kombinationsras för både kött-och ullproduktion.
Veterinären Marita Tauni i Kristinehamn tog in dem i landet och fick hålla dem i karantän i sju år. Detta på grund av en fårsjukdom som man inte vill få in i Sverige som heter Scrapie, men fåren är fria och kan nu säljas ur norra Europas största svartnosfårsbesättning. Dock är det inte alla som har möjligheten, eftersom priserna är höga, man får räkna med 30 000 kronor för en avelstacka. En kastrerad bagge kan man köpa för 10 000 kronor. Lisa ser det som positivt att det hjälper till att höja statusen på fåren och att det gör att det blir värt att lägga pengar på veterinär istället för att avliva ett sjukt djur.
Lisa Boyero Lindström är glad att börjat testa att förverkliga sin önskan att bli bonde på Råås gård.
– Jag är tacksam att få verka inom den branschen där jag som grädden på moset får träffa både lantbrukare och deras djur.
I dagsläget har hon två Islandshästar samt tre katter. Linderödsgrisarna har de avvecklat och nu är det svartnosfåren som gäller, men egen betesmark saknas, så nu ska dessa ulltussar få beta marken runt Råås Gårds kvarnområde och hålla marken öppen där.
På Råås gård har det inte varit får sedan slutet av 1800-talet. Men nu ska det bli vita betesvårdare av finaste kvalitet runt kvarnen.
Den första veckan ska fåren stå installade och acklimatisera sig. Baggen Henry är nyklippt och tackorna ska klippas de också innan de släpps ihop.
– Sen hoppas jag det blir fina lamm i vår som kan hitta nya hem framöver. Det blir lite för dyrt kött annars, skrattar Lisa som inte har för avsikt att ha en större besättning än så här.
Att jobba hemifrån under veckan blir att jobba "stallifrån". Datorn och mobilen fungerar utmärkt inne hos fåren och Lisa är lycklig med sina nya kompisar som hon nu ska lära känna.