"Det bästa hade varit om vi inte behövt det här mötet"

Mataffären i Rydsnäs går mot en osäker framtid. Nuvarande ägaren, Carina Bulow, gjorde redan i våras klart att hon inte vill driva affären vidare från årsskiftet. Förra veckan bjöd Rydsnäs Servicefastighet ekonomiska förening tillsammans med sju andra lokala föreningar in till stormöte under devisen "Nu gäller det".

Johan Fälth höll i stormötet om Rydsnäs handels framtid. Foto: Lars-Göran Bexell

Johan Fälth höll i stormötet om Rydsnäs handels framtid. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-11-21 10:30

- Det bästa hade varit om vi inte behövt det här mötet men nu är frågan finns andan och intresset kvar för vår butik, inledde mötesledare Johan Fälth i Rydsnäs servicefastighet ekonomisk förening stormötet inför en nära på fullsatt bygdegård i Rydsnäs förra torsdagen.

I Västra Ryd församling bor cirka 600 personer, varav hälften bor i Rydsnäs och närmare 90 av dessa fanns på plats i bygdegården.

Som vår tidning tidigare skrivet har nuvarande ägaren, Carina Bulow, Rydsnäs handel sagt upp lokalerna från årsskiftet. Lokaler som byggdes för tio år sedan och ägs av fastighetsföreningen.

Holger Stensson som var en av de drivande när fastighetens byggdes och stod klar för invigning den 1 december 2017 återgav en del historik.

Håkan Thydén, från sockenföreningen:

- Vi inom sockenföreningen värnar starkt om bygden och ser en stor oro om affären försvinner. Det är viktigt att vi handlar mycket i vår affär.

Sockenföreningen var för några år sedan med i ett projekt där man bland annat tog fram siffror om köpkraften i bygden.

- De siffror vi fick fram visade att Rydsnäsborna under ett år handlade matvaror för 13 miljoner, varav fem miljoner i vår affär, alltså ett läckage på åtta miljoner kronor. Här finns det mer att hämta, sa Håkan Thydén.

- Behövs vår butik och är vi beredda att handla mer i den, frågade John Fälth den samlade skaran.

- Ja, blev svaret.

Flera bland åhörarna menade att man åker till stormarknaderna i Eksjö och Tranås för det är mycket lägre priser än i den lokala affären.

Håkan Lindgren som är ordförande i fastighetsföreningen visade att så inte alltid är fallet:

- Nyligen fick jag ett reklamblad från en större mataffär i Eksjö som sålde två paket mjöl för 20 kronor. Samtidigt damp det ner ett reklamblad från vår affär där ett paket mjöl kostade 9.90 kronor.

Johan Fälth menade att huspriserna troligtvis går ner om man blir utan affär och att samhället blir dött.

- Hur löser vi då det här. Har vi någon handlare här så kliv fram, sa Johan Fälth men någon handlare klev inte fram.

Johan Fälth fortsatte:

- Läggs affären ner måste vi hitta någon annan hyresgäst. Fastighetsägareföreningen har ekonomi att förvalta fastigheten ett år framöver. Händer inget då så går nog föreningen i konkurs.

Det som närmast händer är att fastighetsföreningen kommer att ta kontakt med de tre intressenter som tidigare aviserat att de kan tänka sig att driva mataffären vidare efter årsskiftet, men hoppat av i sista stund.

Ett förslag som kom upp och som ett 40-tal av besökarna nappade på, var att man förbinder sig att handla för en fast summa varje månad.

- Fastighetsföreningen får väl tillsätta en arbetsgrupp för att jobba med hur vi ska lösa det här. Kanske är det föreningen själva som får driva affären vidare, avslutade Johan Fälth och tackade för visat intresse:

- Det visar att ni vill ha butiken kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om