Dunkarna sålde slut på tio minuter när vattnet försvann

En del av Ydres befolkning var utan vatten ett antal timmar på grund av vattenläckan i måndags. Folk köade för att få fylla på dunkar med vatten.

Staffan Waldau Wass och Jonny Thuresson tycker att både Kinda kommun och Ydre kommun är förberedda om det skulle komma en kris.

Staffan Waldau Wass och Jonny Thuresson tycker att både Kinda kommun och Ydre kommun är förberedda om det skulle komma en kris.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/Bildmontage

Ydre2020-08-12 06:00

Jonny Thuresson, platschefen på räddningstjänsten i Ydre, säger att man ska kunna klara sig i minst 72 timmar hemma.

– Vatten kan man ha hemma i några månader innan man måste byta ut vattnet. Så vattendunkar är bra att ha hemma. Vattenreningsvätska, reningstabletter eller reningsfilter är bra att ha. Finns det inget vatten och man inte kan spola kan det vara bra att ha plastpåsar att sätta på toaletten som man kan gå ut med sen.

Hur förberedd är Ydre kommun på kriser?

– Jag tror att vi är väl förberedda. Det är många som bor i glesbygd och i skogen. De är hyfsat vana vid strömavbrott och kan klara sig själva, säger Jonny Thuresson.

Beroende om du bor i en stad eller land så skiljer sig förberedelserna åt. Bor man på landet med egen brunn och det blir strömavbrott slutar vattnet att rinna.

Eskilstunaboden i Österbymo sålde slut på alla sina vattendunkar på tio minuter när det inte fanns vattnet i kranen. Det var personer som ville ha dunkar men även hinkar med lock gick åt.

– På förmiddagen var det störst åtgång, sen blev läckan lagad, säger Hampus Dahlstedt som jobbar på Eskilstunaboden.

Hur förberedd är Kinda kommun på en kris som en vattenläcka?

– Det finns en viss beredskap med nödvattentankar som kan ställas ut. Man får hämta med egna dunkar det vatten man kan behöva. Det är den beredskapen vi har. Rekommendationen är att du ska ha dunkar hemma, säger Staffan Waldau Wass, säkerhetssamordnare i Kinda kommun.

Vad har du hemma så du klarar dig?

– Jag har dunkar. Jag klarar mig nog så länge det finns vatten att hämta någonstans. Man märker att man gör av med mer vatten än vad man tror, säger Staffan Waldau Wass.

Skulle samhället stängas ner är det bra att ha nödvändiga saker hemma. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska man vara förberedd för oväntade kriser. Bra att ha hemma är mat med lång hållbarhet och som kan tillredas snabbt med en liten mängd vatten. Vatten är det viktigaste. MSB tycker att man ska räkna att det går åt tre liter vatten på en vuxen per dygn. 

Värmen är också viktigt och de rekommenderar att ha varma plagg. För att kunna hålla kommunikationen rekommenderas radio på batteri, radio med solceller eller vevradio. MSB menar också att man borde ha en papperslista med viktiga nummer. Övriga saker att ha hemma är spritkök, husapotek och kontanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!