En sprudlande glad delägare i form av Pernilla Strand står på insidan av butiken i väntan på att de första kunderna snart kommer in. Julia Hörnequist klipper det röda bandet och Ulrika Asp Malm, Anders Malm samt Patrik Wigelius äntrar butiken.
– Söndagsöppet, ja det tycker jag är bra, fast egentligen borde man kunna utföra sin handling i veckan. Men det är svårt när kunderna efterfrågar det. Nu får jag bara hoppas att de som har önskat det, verkligen möter upp, säger Ulrika Asp Malm.
Hon och maken Anders är ute på en promenad i vintersolen. En chipspåse från en lokal producent får det bli. Hon tillägger:
– Det är skönt när man är ute och går att det är öppet, säger Ulrika som är uppvuxen i bygden.
När butiken bytte ägare och Pernilla Strand och Håkan Thudén tog över, så gjorde de en enkät till kunderna. Vad ville de ha, vad saknades i butiken och svaren har man tagit fasta på.
– Det var många som önskade söndagsöppet, så vi provar att tillgodose det nu. Vi testar fram till augusti och sen gör vi en utvärdering. Vi har försökt anpassa tiderna som vi tror kan vara det bästa, för jag vet att tidigare ägare har gjort försök med söndagsöppet förr, säger Pernilla.
– Söndagar är en utmaning med högre lönekostnader. Sedan kunderna fått veta att det skulle bli öppet ytterligare en dag till i veckan, har tongångarna varit enbart positiva. Hade det inte varit för covid-19 så hade vi haft ett jippo här, men det är inte möjligt nu, fortsätter hon.
Pernillas målbild är att kunderna ska känna att de inte ska behöva åka någon annanstans när de ska handla.
– Något jag kan se är att många vill ha ekologiska produkter och närproducerat. Vi försöker få hit frukt och grönt från lokala odlare och det kommer.
Något som slagit väl ut är den lokala REKO-ringen i Ydre som har sin utlämning på lanthandelns parkering varannan vecka. Det har blivit mycket uppskattat.
– En del har ju undrat om det inte konkurrerar med oss, men vi tycker tvärtom. Och då har vi extraöppet så länge folk kommer in.
Förändringar kommer det att bli i butiken då det finns en hel del planer.
– Vi kommer bygga om och göra inredningen mer lantlig. Vi vill ha en mer manuell chark med egen mald färs till exempel. Vi har fantastiska medarbetare, det är ett grymt team och vi är så tacksamma för alla tjejerna här.