Centern önskar strandnära tomter och trygghetsboenden

Elisabet Hagström (C) hamnade i politiken av en slump. Nu vill hon satsa på åldringsvården, små barngrupper och att landsbygden ska få leva.

"Det var någonting som jag absolut inte hade tänkt mig ens i min vildaste fantasi, men jag tänkte att 'tar jag inte den chansen så kommer det inte tillbaka'", säger Elisabet Hagström (C) och syftar till sin roll som kommunalråd.

"Det var någonting som jag absolut inte hade tänkt mig ens i min vildaste fantasi, men jag tänkte att 'tar jag inte den chansen så kommer det inte tillbaka'", säger Elisabet Hagström (C) och syftar till sin roll som kommunalråd.

Foto: Agnes Ganestål

Ydre2022-09-02 12:00

Elisabet Hagström (C), förstanamn för Centerpartiet i Ydre, tar emot oss på kommunhuset i Österbymo. Här har hon en tjänst på 80 procent som kommunalråd, vilken hon kombinerar med en tjänst på 20 procent på vårdcentralen i samma byggnad.

– Jag har inte varit med så länge. För drygt två och ett halvt år sedan gick vår gruppledare hastigt bort och då fick jag frågan om jag skulle kunna tänka mig att bli kommunalråd. Det blir mer och mer spännande. Kommunpolitik är komplicerat. Egentligen är jag nog mer en "hands on"-person som vill att saker ska gå fort, men här ska det gå sina turer och är mer tungrott.

undefined
Vilka partier som Centerpartiet vill samarbeta med är Elisabet Hagström (C) delvis förtegen om. "Jag har inte känt några problem att samarbeta med varken Moderaterna eller Socialdemokraterna. Sedan finns det vissa partier som jag inte vill samarbeta med". Vilka partier hon inte kan tänka sig att samarbeta med vill hon dock inte avslöja.

Varför representerar du just Centerpartiet?

– Jag har alltid varit Centerpartist och har jämt tyckt om Thorbjörn Fälldin och Karin Söder. Det har varit förgrundspersonerna för mig. Deras politik, det jordnära, jordbrukspolitiken, att att se till den lilla människan...

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Det är att se till den lilla människan, varje individ. Alla ska bli hörda. Orättvisor är något fruktansvärt för mig. Jag vill att alla ska bli behandlade lika.

undefined
"Vi ska fortsätta att vara en lika bra kommun som vi redan är. Nu kan man inte gå ut och slå på stora trumman för vi är i en lågkonjunktur, men det viktiga är att vi ska bevara kvaliteten i skolan, att det finns alternativa boenden för alla åldrar och att det är tryggt", säger Elisabet Hagström (C). Här står hon framför Ydreskolan.

Äldrevården och skolan i Ydre kommun är prioriterade frågor för Elisabet Hagström.

– Jag tycker att de som har verkat i kommunen ska ha det så bra som möjligt, kunna bo där de vill, få en bra omvårdnad och känna sig trygga. Sedan är skolan jätteviktig också. Vi har en bra skola och det måste vi bevara med små barngrupper. Förskolorna ska finnas kvar i alla våra småorter – Hestra, Asby, Österbymo och Rydsnäs. För att kommunen ska kunna växa så måste de finnas kvar. Det jobbar vi för.

Vad vill ni göra om ni kommer till makten efter valet?

– Skapa trygghetsboenden i alla kommundelar och att utveckla vår nära vård mer. Jönköpings län ligger precis intill och jag tycker att man skulle kunna jobba lite mer över regiongränsen mot Tranås och Jönköping. Det är en fråga som vi driver.

undefined
Rollen som kommunalråd var tuff till en början, enligt Elisabet Hagström (C). "Jag kan inte förstå att jag tordes, men det gjorde jag tydligen", skrattar hon.

Partiet vill också se fler attraktiva bostäder i form av strandnära tomter.

– Det finns så mycket natur och den skulle kunna räcka till många.

Hur jobbar ni konkret med den frågan?

– Konkret handlar det ju om att köpa upp mark, men det gäller också att vara på tårna för virkespriset är högt nu och marken är också dyr.

Varför ska man rösta på Centerpartiet i kommunvalet i Ydre?

– Därför att vi ser till den lilla människan och vi jobbar för en levande landsbygd, tryggheten och en bra skola och åldringsvård.

Skolan är en viktig fråga för Elisabet Hagström (C). Här blickar hon ut över Ydreskolan.
Skolan är en viktig fråga för Elisabet Hagström (C). Här blickar hon ut över Ydreskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!