Elva miljoner plus

Ydre kommun har under flera år brottats med en besvärlig ekonomi men nu är det andra tongångar. Efter att årets åtta första månader har summerats så ligger kommunen på ett plus med elva miljoner kronor, vilket är 8,5 miljoner bättre än budgeterat.

Ydre kommun visar ett plusresultat på elva miljoner efter årets åtta första månader. Foto: Lars-Göran Bexell

Ydre kommun visar ett plusresultat på elva miljoner efter årets åtta första månader. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2016-10-07 07:00

När kommunstyrelsen i Ydre sammanträdde i måndags så redovisades ekonomin efter årets åtta första månader och det visade fina siffror för kommunen. 

Den sista augusti låg kommunen på plus 11 miljoner kronor, vilket är 8,5 miljoner kronor över budget.

Fina siffror

Att kommunen visar så fina siffror beror främst på intäkter från Migrationsverket, kopplade till mottagandet av flyktingar och ensamkommande ungdomar. 

Merparten kommer från det avtals som Ydre kommun har med Migrationsverket för de 60 platser för ensamkommande barn där kommunen lyckats få till ett effektivt mottagande samtidigt som kostnaderna har varit lägre än förväntat. 

Samtidigt konstaterar kommunstyrelsen att en del av intäkterna från Migrationsverket skulle behöva matchas över en längre tid än lagstiftningen och redovisningsprinciper tillåter. 

Minskade intäkter

Under nästa år kommer dock intäkterna att minska, om regeringens förslag går igenom, då kommunernas ersättning för mottagandet av ensamkommande barn halveras från dagens nivåer. 

Ett system som med stor sannolikhet träder i kraft den 1 juli 2017.

Utöver intäkter från Migrationsverket så har Ydre kommun även fått ett positivt utfall på finansiella poster med 900 000 kronor och kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges medel ligger plus 4,1 miljoner kronor.

Men allt är inte frid och fröjd. 

Kostnaderna för externa placeringar för barn och unga samt vuxna missbrukare ökar drastiskt och ligger på årsbasis 4,2 miljoner kronor, vilket innebär 1,9 miljoner över budget. 

Även kostnaderna för LSS ökar på grunda v externa placeringar och ligger på årsbasis 1,5 miljoner kronor över budget som är 5,6 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om