Engagemang och upprörda känslor

Det råder en förhållandevis fridfull stämning inom politiken i Ydre kommun. Politikerna får hålla sina möten utan några större åthävor. Men så finns det ärenden som sticker ut, där engagemanget från allmänheten, och misstänksamheten, är massiv.
Senast handlade det om försäljningen av Värdshuset - och nu var det om kommunens beslut om asylsökandes möjlighet att bo kvar i kommunen, som väckte engagemang in till sista plats.

Fredrik Skillermark (MP), hade ändrat sig sedan beslutet i kommunstyrelsen och ville nu att frågan skulle beredas ytterligare. "Varje sten måste vändas". Foto: Alf Wesik

Fredrik Skillermark (MP), hade ändrat sig sedan beslutet i kommunstyrelsen och ville nu att frågan skulle beredas ytterligare. "Varje sten måste vändas". Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2017-11-22 10:45

Invånarna tog chansen att ställa politikerna mot väggen när mötet, som denna gång hölls i Församlingshemmet i Österbymo, inleddes med allmänhetens frågestund. Och frågor, det var just vad allmänheten hade.

-Vi tror på ungdomarna och vi tror på ungdomarna, sade exempelvis Lena Hultman som företrädare för föreningen "Kvar i Ydre", och exemplifierade sin inställning med ett långt tal om vad hon menade vara kommuns brist på empati och ansvar.

Långsam process

Bakgrunden till det hela kan spåras bakåt ända till hösten 2016 när kommunstyrelsen tog beslut om att lagstiftningen om statens respektive kommunens ansvar ska tillämpas i frågan. Den skrivningen innebär att staten betalar ett bidrag till landets kommuner som ska kunna användas för att ge kommuner möjlighet att låta asylsökande kvarstå under kommunalt ansvar även sedan de fyllt 18 år.

Willy Ahlberg var den som begärde ordet inledningsvis.

-Vi har genom Lena Hultman lämnat in ett medborgarförslag om saken. Jag undrar hur politikerna ser på den långsamma process som pågår om ansvarsfrågan för dessa asylsökande.

-Varför är det mer rimligt att Ydre följer den lagstiftning som ger kommunen möjlighet att avsäga sig ansvaret - än att anamma den möjlighet som regeringen ger, med bidraget, att ta ett fortsatt ansvar eftersom asylprocessen tar så lång tid.

Anna-Lena Svensson (S), ledamot i kommunstyrelsen, svarade:

-Om vi skulle ha valt att behålla 18-åringarna måste vi ta fram hållbara skäl som berättigar till fortsatt bistånd. Det skulle inneburit etiska aspekter som vägt tungt, det skulle ökat risken för särbehandling i förhållande till alla andra unga vuxnas behov här i Ydre.

-Vi som kommun kan inte gå in godtyckligt och ge pengar till vissa men inte andra. Därför står vårt beslut om att inte överta statens ansvar fast.

Ytterligare en medborgarröst:

-Eftersom orten är liten klarar vi snabbt av att anpassa oss och vi klarar att ordna kontinuitet för ungdomarna.

En åhörare undrade också över den kommunala etiken att ta emot de statliga pengarna, men att använda dem till andra verksamheter i kommunen. Detta påstående avfärdade dock kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson genom att förklara att det ännu ej bestämt något överhuvudtaget vad pengarna ska användas till.

Formellt beslut

Efter den allmänna diskussionen i allmänhetens frågestund togs frågan även upp formellt i själva fullmäktigesammanträdet i samband med att ärendet om besvarande av medborgarförslaget kom upp.

-Hela konsekvensanalysen andas en total misstro mot oss i föreningen "Kvar i Ydre", sade Lena Hultman som gavs tillfälle att förklara sitt medborgarförslag. Det är lätt att få intrycket att politikerna i kommunstyrelsen tror mer på kommunens tjänstemän, än på oss medborgare.

Sven-Inge Karlsson:

-Ydre kommun behandlar alla lika. Det var ett fult påhopp att vi skulle behandla olika människor olika.

När det var dags för omröstning visade det sig att Miljöpartiet genom Fredrik Skillermark ändrat sig, sedan frågan behandlades i kommunstyrelsen.

-Det enormt stora engagemang som detta väckt i Ydre gör att jag ändrat mig och ändå vill se vilka möjligheter som finns. Staten har ju krånglat till detta alldeles oerhört för oss ute i kommunerna. Om de sagt till oss att de ensamkommande ska tas om hand av respektive kommunen fram till dess att de fått sina besked om uppehålltillstånd, så hade problemet aldrig uppstått.

-Jag vill vända på alla stenar för att det ska bli en så bra lösning som möjligt för grabbarna.

Även Bengt Malm (KD), stämde in i Fredrik Skillermarks begäran om återremiss för ytterligare beredning av medborgarförslaget.

Vid omröstningen och efterföljande votering blev det ändå stöd för kommunstyrelsens förslag med röstsiffrorna 11 ja, 4 nej och 5 ledamöter som avstod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om