Ett års fängelse för grov misshandel – slog man med basebollträ

En 25-årig Ydrebo har i Linköpings tingsrätt dömts till ett års fängelse för grov misshandel. Det var i april förra året som en fest urartade på en gård utanför Hestra i Ydre när 25-åringen slog ner en man med ett basebollträ.

En 25-årig Ydrebo har i Linköpings tingsrätt dömts till ett års fängelse för grov misshandel.

En 25-årig Ydrebo har i Linköpings tingsrätt dömts till ett års fängelse för grov misshandel.

Foto:

Ydre2017-06-08 15:03

Den 16 april förra året samlades ett antal personer till en fest på en gård utanför Hestra i Ydre. Under kvällen intogs en hel del alkohol bland festdeltagarna och under natten till slutade festligheterna med en grov misshandel då Ydrebon slog ner en 24-årig man med ett basebollträ. Upprinnelsen till det hela var att en av festdeltagarna hällde någon form av brännbar vätska på en bil som stod parkerad i närheten v ett hus. Ydrebon som arrangerat festen såg att någon satte led på bilen och tog tag i ett basebollträ och utbrast "dom tänder på en bil på min gård". Efter detta gick 25-åringen till angrepp mot en 24-årig man, som 25-åringen tidigare haft en konflikt med, och slog ner honom med ett basebollträ. 24-åringen föll, efter ett slag mot huvudet, ner medvetslös till marken och får liggande ta mot ytterligare ett slag. Några andra av festdeltagarna fick in 24-åringen i en bil och körde en bit bort från gården innan en ambulans förde mannen till Höglandssjukhuset i Eksjö, där det konstaterades att 24-åringen bland annat fått frakturer på underkäken, sårskador och kraftig svullnad i ansiktet.

Enligt Linköpings tingsrätts dom ska den slagne 24-åringen inte ha någon minnesbild av vad som hänt honom. När han vaknade upp på sjukhuset trodde han att han varit med om en bilolycka. Det var en kamrat som berättade att han blivit misshandlad.

25-åringen hävdade under rättegången att slaget var tänkt att träffa 24-åringen på sidan men eftersom 24-åringen duckade tog slaget i huvudet.

Enligt tingsrättens dom har 25-åringen erkänt att han utdelat ett slag mot 24-åringen med ett basebollträ men att han motsätter sig ansvar för brott då slaget utdelades av misstag samt att han handlade i nödvärn.

Enligt tingsrättens bedömning är det genom vittnenas samstämmiga uppgifter klarlagt att 25-åringen utdelat ett slag mot 24-åringens huvud, vilket fått till följd att han förlorat medvetandet och ramlat till marken och att slaget var kraftfullt får starkt stöd av rättsläkaren. Rätten skriver vidare att 24-åringen fick ta mot ytterligare slag när han låg på marken, vilket styrkts av två vittnen.

Misshandeln är ett brott av sådan art att det föreligger en stark presumtion för fängelse och att det i detta fall utgör även straffvärdet skäl för fängelse. det är därför uteslutet med någon annan påföljd än fängelse, skriver tingsrätten i domen.

Ydrebon döms till ett års fängelse för grov misshandel Han ska även betala 31 726 kronor i skadestånd till 24-åringen samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Advokatkostnaden på 71 704 kronor ska stanna på staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om