Ett steg närmare ny museihall och äventyrslekpark

Veteranmotorklubben Ydre har fått sin mark till sist.

Klubbens framtid hängde på gärdesgårn, men nu hänger här bara glada gubbar och gummor.

Klubbens framtid hängde på gärdesgårn, men nu hänger här bara glada gubbar och gummor.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-06-30 10:00

Som vi skrivit tidigare har Veteranmotorklubben Ydre köpt mark där de planerar att bygga en till museihall, ett såghus, en smedja, en scen och en äventyrslekpark. 

Men först efter några turer med arrendenämnden och byte av markbitar, är nu alla papper i ordning och berörda parter har kommit överens.

I praktiken innebär det att den mark som klubben brukat åt kommunen, och som använts till parkering under Hönsbytardagarna, nu gått förlorad. I gengäld har de en mer sammanhängande mark på andra sidan vägen, bakom den nuvarande museihallen. Den ritning som låg till grund för bygglovet som är beviljat, stämmer inte längre.

– Vi provgrävde och stötte på berg och fick tänka om, säger Veteranmotorklubbens ordförande Håkan Lindgren.

Nu har nytt bygglov lämnats in tillsammans med nya ritningar och placeringen av den nya hallen är nu tänkt mer till mitten av dalen. Kommunen har givit sitt godkännande och nu ligger det på grannarnas bord. 

– Nu ska de få en chans att säga sitt, men vi hoppas att bygget ska kunna dra igång i höst. På grund av flytten av hallen, försvann den tänkta ytan till lekparken, så den måste vi hitta en ny plats till, fortsätter han. 

Under tiden väntar de dock inte på hösten, utan passar man på att resa en ny gärdesgård.

Det ska också byggas en scen och så småningom en smedja och ett sågverk. Drömmarna är många.

– Vi behöver nog bli 200 år om vi ska hinna med allt, skrattar Håkan.

När tidningen gör ett nedslag hos klubben märks att coronapandemin påverkar även deras verksamhet. Vissa har kommit och arbetat på onsdagarna men det sociala fikat har uteblivit liksom årets upplaga av Hönsbytardagen. Idag är det första gången sedan Coronaviruset kom in i landet, som de även ska umgås och ha lite socialt umgänge. 

Marken ska firas med grillade hamburgare och de som är på plats jobbar på. En dammsugare skriker ilsket i bakgrunden från museihallen och flera personer torkar trädgårdsmöbler som bärs fram och ställs iordning denna soliga kväll.

Susanne Landelius är i full färd med att plantera pelargoner i några trädlådor och amplar, för på måndag är det även dags att öppna museet för sommaren. Det ska vara öppet varje dag fram till 16 augusti. Att besökarna kommer är Håkan säker på trots Corona.

– Bussarna har bokat av, men bilklubbar och MC-gäng har redan varit här och fler blir det som vill hemestra. Området är stort så vi kan sprida ut dem.

Planterat och klart inför måndagen.
Planterat och klart inför måndagen.
Karta: Veteranmotorklubben Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!