Fängelse för rattfull färd till affären

En 51-årig man från Ydre har i Linköpings tingsrätt dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Trots 1,93 promille alkohol i blodet satte sig mannen bakom ratten och for i väg till Österbymo för att handla. Det hände den 17 maj i år.

En 51-årig Ydrebo har i Linköpings tingsrätt dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

En 51-årig Ydrebo har i Linköpings tingsrätt dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Foto:

Ydre2017-11-10 15:00

Den 17 maj satte sig en 51-årig Ydrebo bakom ratten för att åka till Österbymo för att handla, en sträcka på knappt en mil. Då var klockan strax efter 19.00. Under ett par timmar tidigare hade mannen druckit cirka en och en halv flaska vin. Färden gick på länsvägen mellan mannens bostad och Österbymo, men även på gator i tätorten.

Efter några kilometer på vägen hem hade polisen en körkorts- och nykterhetskontroll. Ydrebon, som enligt förhandlingen i tingsrätten, noterade dels en bil och dels en person som gjorde rörelser med armarna vid ena vägkanten, fortsatte förbi poliserna. Först efter att han passerat insåg han att det var fråga om civila poliser som ville få stopp på Ydrebon.

Ydrebon fortsatte en bit på länsvägen för att sedan svänga in på en mindre väg, "då han inte ville bli stoppad inför andra".

Han gick ut ur bilen och började gå tillbaka och mötte snart poliserna som följt efter honom.

Under förhandlingarna i tingsrätten sa Ydrebon att han inte druckit något varken under färden i bilen och inte heller efter.

- Färden gick bra och jag kände mig inte alkoholpåverkad.

Polisen upprättade en anmälan om rattfylleri med Ydrebon och av analysrapporten framgick att alkoholkoncentrationen i blodet var 1,93 promille och i urinen 2,59 promille.

Nu har Linköping tingsrätt dömt Ydrebon, som erkänner brott, till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden samt 280 kronor för provtagning och analys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om