Femton nya bostäder per år - det är planen

Trots att Ydre är en mycket liten kommun sjuder det av expansiv verksamhet och framtidstro. I den bostadsförsörjningsplan som kommunen ska behandla i kommunstyrelsen vid nästkommande sammanträde, konstateras att folkmängden måste dels öka, dels föryngras för att säkerställa Ydres framtid och dessutom kunna bidra till ett mer långsiktigt hållbart samhälle.

Ydre2017-10-04 13:30

Det finns många faktorer som talar till kommunens fördel som kulturhistoriska värden, vacker natur, låga fastighetspriser, samt kommunens positiva företagsklimat.

En låg utbildningsnivå utgör dock ett hinder i denna strävan. Inte minst inom den för bygden så viktiga skogsindustrin är just en hög kompetensnivå av avgörande betydelse för återväxt och expansion.

Seniorlägenheter

I förslag till bostadsförsörjningsplan framhålls bland annat ett stort behov av fler lägenheter. Och framför allt mindre lägenheter. Andelen små hushåll dominerar och år 2016 var hela 72 procent en- eller tvåpersoners hushåll.

Marklägenheter är den boendeform som flest efterfrågar. Samtidigt kommer behovet av icke behovsprövade senior- och trygghetslägenheter, liksom dito behovsprövade lägenheter tills amma kategori, att öka.

Om vi ser till de mål som sammanställs i planen slås fast att befolkningen ska fortsätta öka fram till 2025. Det ska byggas i snitt 15 nya lägenheter per år fram till dess.

Femton per år

Ydrebostäder ska bygga fler hyresrätter. Markbostäder och små bostäder ska prioriteras. Det ska tas initiativ för att inleda samarbeten med grannkommuner för att kunna fler med funktionsnedsättningar bra boenden.

Det ska jobbas för bättre kommunikationer och byggande intill kollektivtrafikstråk. Fler attraktiva lägen ska tas fram och exploateras. Det kan röra sig om höglänta områden eller strandnära tomter.

Avslutningsvis konstateras i bostadsförsörjningsplanen behovet av att marknadsföra de tillgångar som finns och de som ska komma i Ydre kommun, vad avser bostäder i olika former.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om