-Därför är jag glad när vi nu kan fortsätta denna praktik för alla ungdomar.
Det gäller tre veckors praktik och totalt rör det sig om som max 70 ungdomar. Kostnaden för detta ligger på cirka 670 000 kronor. Platserna ska i prioriterad ordning anordnas inom kommunens verksamheter, inom föreningar och inom kommunens mindre företag.
Kommunen ska även bekosta en person som på halvtid under sex månader ska sköta planering av ledning av hela insatsen.
En liknande satsning i Ydre under sommaren 2016 slog mycket väl ut och då var det 30 ungdomar som var ute i feriepraktik samt 35 ungdomar i ren praktik. Bland dessa fanns även många som vid tillfället inte hade fått klart med uppehållstillstånd.
-Alla ungdomarna behöver en meningsfull sysselsättning och möjlighet att tjäna egna pengar. Det är en kostnad för kommunen, men även en investering på sikt.
Tidigare år har endast ett fåtal ungdomar givits möjlighet till feriepraktik men då det påvisats långtgående effekter om ungdomar tidigt kommer ut i arbetslivet och lär sig ta ansvar, tror jag detta kan gynna Ydre på lång sikt, säger arbetsmarknadshandläggare, studie- och yrkesvägledare Jenny Johansson.
Hon ser också möjligheter till integration eftersom det ofta kan röra sig om att arbeta sida vid sida, vilket främjar såväl språkutvecklingen som kontaktskapandet.
-Vi kunde se bra effekter av detta när eleverna började skolan på hösten igen.
Jenny Johansson är medveten om att satsningen innebär stort engagemang från kommunanställda inom alla förvaltningar. Inom kort ska kommunens handläggare och alla förvaltningschefer påbörja arbetet med att skapa det antal platser som krävs.
-Målet är att försöka hitta så många platser som möjligt inom kommunens egna verksamhet.