Företaget stoppar hämta själv-tjänst på anläggningen

Nu är det stopp för hästägare och bönder i Ydre att själva hämta spån till sina djur. Dessutom mer än dubbleras spånpriset.

Nu är porten stängd för hästägare och bönder som tidigare hämtat spån själva.

Nu är porten stängd för hästägare och bönder som tidigare hämtat spån själva.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-01-19 19:00

Restprodukten ekspån på sågverket Österbymo Hardwood har varit attraktivt för hästägare och bönder, som använder det till strömedel för kor och hästar. De har själva kunnat komma med traktorer och vagnar och lastat på när sågens personal inte varit tillgänglig. Men nu är det stopp, vid årsskiftet introducerades nya regler. 

– Här har smidigheten fått ge vika för säkerheten. Man vill inte ha folk på fel plats när det backas och körs med stora maskiner. Kindasågen har samma säkerhetskrav, säger Gunnar Arvidsson, platschef på Österbymo Hardwood. 

undefined
Gunnar Arvidsson förklarar att säkerhetskraven gör att de inte längre låter kunder hämta spån själva på anläggningen i Österbymo.

Han poängterar även att det är en försäkringsfråga. 

– Vår egna hjullastare är utrustad med ett internt sprinklersystem som går igång vid brand. Den kontrolleras och besiktas årligen och detta är något som vårt försäkringsbolag kräver. Vi betalar ändå en väldigt hög försäkringspremie på företaget. De som hittills har lastat själva har kanske inte något sprinklersystem på sina maskiner och då har man i styrelsen för koncernen tagit ett beslut som gäller alla.

undefined
Ett lass med spån har nyligen tippats av på en gård där det ska användas till både kor och hästar.

Tidigare har hästägare och bönder kunnat köpa valfri mängd spån, men nu måste man köpa minst 50 kubikmeter. Köparen får då anlita ett åkeriföretag som transporterar spånet.        

Det är långt ifrån alla som har möjlighet att lagra 50 kubik spån, vilket kan ställa till det för kunder. Gunnar Arvidsson resonerar att drabbade kanske skulle kunna gå samman och ta hem 50 kubik till någon som kan härbärgera det, och hämta därifrån.

Vid årsskiftet mer än fördubblades även priset på spånet

– Upphandlingar görs inte varje år och under den här perioden har priserna gått upp väldigt mycket, eftersom det nu är ett oerhört behov av pellets till bland annat fjärrvärme, säger Gunnar Arvidsson.

undefined
Isabelle Andersson får snart leta alternativ till ekspånet, som nu har mer än fördubblats i pris.

Några som drabbas ekonomiskt av detta är bland annat Ydre ridklubb. Isabelle Andersson, ansvarig för ridskoleverksamheten, konstaterar att styrelsen redan innan spånhöjningen var tvungen att höja lektionspriserna för att hålla ekonomin.

– Spånpriset kom som grädden på moset vilket givetvis blir ett slag mot kassan. Vi fyllde på med spån precis före nyår, så vi har tack och lov lite tid att fundera innan vi måste köpa nytt igen, säger Isabelle Andersson och tillägger:

– Målet är att det inte ska påverka våra medlemmar mer, eftersom vi vill hålla nere ridpriset så gott det går. Men det måste ju gå runt i varje fall. Vi hoppas hitta ett bra alternativ som inte påverkar våra medlemmar mer än nödvändigt.

undefined
Mer än fördubblat pris på spån slår hårt på Ydre ridklubb som nu letar andra alternativ till sina boxar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!