Glenn har sagt upp sig efter 20 år som polis

För drygt två år sedan genomförde polismyndigheten sin största omorganisation någonsin. Det här har satt sina spår med mängder av poliser och civilanställda som har sagt upp sig. En av dessa är Glenn Gustafsson i Ydre som lämnade polisyrket efter 20 år för en tjänst på tekniska kontoret på Ydre kommun. - Jag ångrar inte mitt beslut att sluta som polis, säger Glenn Gustafsson.

Rikspolischef dan Eliasson avser att sitta kvar sina sex år på sitta förordnande. Foto: Wilhelm Stokstad/TT

Rikspolischef dan Eliasson avser att sitta kvar sina sex år på sitta förordnande. Foto: Wilhelm Stokstad/TT

Foto:

Ydre2017-01-21 07:00

Den 1 januari 2015 gick polismyndigheten in i en ny organisation. Myndigheten delades in i 90 lokalpolisområden med 27 polisområden i sju regioner. För kommunerna Kinda, Ydre och Åtvidabergs del betydde det att man gick in i lokalpolisområde Linköping som i sin tur ingår i region öst som består av länen Östergötland, Jönköping och Södermanland och med Ulrika Herbst som regionpolischef. När nya polismyndigheten trädde i kraft vid årsskiftet 2014/2015 tillträdde Dan Eliasson som rikspolischef och runt honom har det blåst minst sagt en hel del och inte minst under förra året som visade att antalet brottsutredningar som överlämnats till åklagare har sjunkit med tio procent mellan 2015 och 2016. Oppositionspartierna i riksdagen har krävt hans avgång och kriminologen Leif GW Persson krävde i oktober förra året att "Dan Eliasson skulle sparkas och alla som tycker som han".

I går träffade inrikesminister Anders Ygeman rikspolischef Dan Eliasson för att få en "samlad resultatredovisning" på polisens arbete. Det fanns misstankar om att inrikesministern skulle sparka rikspolischefen från sitt uppdrag. Så blev det inte.

- Eliasson har redovisat en plan för hur utvecklingen ska vändas. Jag tror att det vore ett misstag att byta rikspolischef i det här läget. Det går inte att utfärda några garantier. Men dagens möte mellan mig och rikspolischefen har förts i en allvarlig anda, sa Anders Ygeman på en presskonferens i går.

Ygeman sa vidare att han tror att polisorganisationens förtroende för Dan Eliasson är ansträngt.

- Det krävs resultat även i den bemärkelsen för att hans förtroende ska stärkas.

- Jag sitter kvar och fokuserar på att vi nu ska höja vår förmåga att leverera resultat. Jag har ett förordnade på sex år och jag avser att genomföra det, sa Dan Eliasson på gårdagens presskonferens.

För ett tio-tal år fanns det närmare 15 poliser med tjänstgöring på polisstationen i Kisa och som hade Kinda och Ydre kommuner som arbetsområde. Undan för undan har poliskåren i Kisa blivit färre och färre och idag jobbar en utredare ett par dagar i veckan på poliskontoret i Kisa och några timmar på måndagarna finns en receptionist till hand.

Sedan polismyndighetens nya organisation trädde i kraft för drygt två år sedan har mängder av poliser slutat. Under 2015 slutade 24 poliser och 20 civilanställda och förra året var det ännu mörkare siffror. 45 poliser och 41 civilanställda valde att lämna myndigheten.

En av de poliser som lämnat myndigheten är Glenn Gustavsson i Ydre som under 2015 sa upp sig efter 20 år inom yrket, varav tio som polis i Kinda och Ydre.

- Först tog jag tjänstledigt i ett halvår från den 1 februari 2015. De två första månaderna pysslade jag lite med gårdssysslor hemma och från den 1 april fick jag en tjänst på Ydre kommuns tekniska kontor för att jobba med bredbandsfrågor, säger Glenn Gustafsson.

Innan tjänstledigheten var slut sa Glenn upp sig som polis och fick en tillsvidare anställning på Ydre kommun för att fortsätta att jobba med bredbandsfrågor.

- Jag kände att jag inte fick de förutsättningar som behövdes för att göra ett bra jobb och såg att förutsättningarna skulle bli ännu sämre för mig, säger Glenn Gustafsson och fortsätter:

- Jag trivdes mycket bra som polis men valde att sluta stället för att fortsätta och bli den som bara sitter och gnäller på allting.

Totalt i landet lämnade under förra året 950 poliser och 1 691 civilanställda polismyndigheten. Under 2015 slutade 828 poliser och 1 437 civilanställda.

Sedan polismyndigheten gick över i en ny organisation den 1 januari 2015 har 1 778 poliser och 3 128 civilanställda slutat hos myndigheten. Foto: Jessica Gow/TT
Sedan polismyndigheten gick över i en ny organisation den 1 januari 2015 har 1 778 poliser och 3 128 civilanställda slutat hos myndigheten. Foto: Jessica Gow/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om