Grannar med diametralt olika åsikter

Kvar i Ydre. Det är såväl namnet på en ideell förening, som exakt vad frågan handlar om. Tvärt emot många andra kommuner har Ydre valt att ta sin skyddande hand bort från de asylsökande ungdomarna som fyller 18 år, eller påstås göra det, under den period de vistas i kommunen.

Lars Karlsson (L), Kinda kommun.

Lars Karlsson (L), Kinda kommun.

Foto:

Ydre2018-02-09 12:00

Konflikten uppstår när ungdomarnas ärende är under behandling, men att tiden rinner iväg så att det inte hinner komma något besked innan de fyller 18.

Förutom ett stort antal Ydrebor, både medlemmar i den ideella föreningen och andra, liksom ett antal politiker har engagerat sig mycket i ärendet. När det hela behandlades i kommunfullmäktige sent i höstas var det många som utnyttjade allmänhetens frågestund för att dryfta sina känslor.

Motion

De allra flesta med innebörden att de vill att Ydre kommun ska ändras sin policy, när det gäller asylsökande ungdomar som fyller 18 år innan processen är helt klar.

Inför sammanträdet med kommunstyrelsen för några dagar sedan motionerade Bengt Malm och Kristdemokraterna om det hela, med en begäran om ändring. Trots att Miljöpartiet har samma inställning blev det återigen avslag.

-Man blir ju alldeles matt, säger KD-ledaren Bengt Malm, men det duger inte, vi är ju faktiskt Ydrebor.

Han konstaterar att dagen efter behandlades samma typ av ärende i grannkommunen och där blev det bifall till den åsikten, som tydligt röstades ner i Ydre.

Kinda

I Kinda togs beslutet att familjer som upplåter sitt hem till ensamkommande barn, som fortfarande är i asylprocessen sedan innan den 30 juni 2017 och som fyller 18 år under perioden juli 2017 till och med sista juni 2018, ska få ekonomisk ersättning med 2 470 kronor per månad.

Pengarna tas från det statsbidrag om totalt 420 000 kronor som tilldelats Kinda för åren 2017 och 2018, att använda till ändamålet. Ungdomarna ska i och med beslutet stanna kvar i den miljö de är vana vid, och där de påbörjat sina studier.

Ett kriterium för att bidraget ska betalas ut är att den inneboende asylsökande ungdomen bedriver aktiva studier inför gymnasiestudier.

Trots att bidraget utgår från Kinda kommun ligger dock ansvaret för ungdomarna på Migrationsverket. Kommunstyrelsen i Kinda konstaterar att kommunen får kostnader för skolgången, för ungdomar som formellt Migrationsverket har ansvar för, men att de kostnaderna kan återsökas hos Migrationsverket med 113 100 kronor per år, vilket täcker kostnader för skolskjuts, lokaler, omsorg och pedagogiskt stöd - liksom allt praktiskt i samband med skolgången, som mat administration och annat.

Den ensamkommande får 1 900 kronor per månad, vilket är detsamma som normen för kläder, skor, fritid och mobil. I Kinda var det Lars Karlsson (L) och Pierre Ländell (LpO), som initierade bifall till förslaget, som tagits fram av förvaltningen. Han fick stöd av alla ledamöter och partier utom SD som yrkade avslag.

Barn eller vuxen

Rent formellt handlar det hela om en skillnad den dagen den asylsökande fyller 18 år, då övergår denne från att ha varit barn, till att vara vuxen.

-Tyvärr är det så att en person som av Migrationsverket bedömts vara 18 eller mer, i samma ögonblick förlorar såväl vårdshavare som God man. Det innebär att den asylsökande inför domstolen ska försöka övertyga rätten om att han inte har rätten att föra sin talan.

-Det blir ju en bisarr situation, som nu även uppmärksammats av Migrationsdomstolarna.

Kommunstyrelsen i Ydre konstaterar att det är ett snårigt regelverk, och att det därför är lätt att bli uppgiven.

-Det ställer jag inte upp på. Vem kan räkna alla de gånger Ydreborna bemästrat myndigheternas konstigheter? Vi politiker har alla gått till val på att vi vill representera Ydrebornas handlingskraft som gör Ydre levande, framgångsrikt och attraktivt.

-Den uppgivenhet som kommunstyrelsens majoritet gett uttryck för är en skandal. Våra förfäder kunde bättre. Vi kan bättre, avslutar han.

Bengt Malm (KD) Ydre kommun.
Bengt Malm (KD) Ydre kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om