Han förklarar att eftersom VA-verksamheten ska vara kostnadsneutral så var det många kommuner, som tackade och tog emot, men planerade inte för nödvändig service, underhåll och komplettering. VA-avgiften skulle ha varit högre, än den var, men anpassades istället till en situation där det låg ett stort statligt bidrag i botten.
Men som alltid hinner verkligheten ifatt och nu är det många kommuner som står inför stora investeringar i sina VA-anläggningar. I Ydres fall resulterar det i en mycket hög höjning av VA-taxan sedan den 1 januari.
-Vi har dessutom problem med att det är få anslutna hushåll som ska dela på kostnaderna, säger Jonas Arpzell.
Skadefritt
Kommunen har i sin senaste budgetrunda, beslutat respektive planerat avsätta 6 250 000 kronor för påbörjande av upprustning under 2018, sedan 15 miljoner kronor per år fram till och med 2021, och därefter 8 750 000 kronor under 2022.
-Det blir sammantaget 60 miljoner för de närmaste fem åren. Men efter detta planeras ytterligare stora investeringar i den långsiktiga planen, på 90 miljoner, alltså totalt 150 miljoner.
Han betonar också att alla investeringar, inklusive kapitalkostnader finansieras inom VA-avgifterna, vilket innebär att skattekollektivet går skadefritt.