"Grund till problemen redan på 50-talet"

Grunden till dagens situation där så många kommuner har klara brister i sina VA-anläggningar kan spåras till 1950-talet. Staten gick in med stora bidrag för uppbyggnad av VA-verksamheten runt om i landet. -Det var väl bra, eftersom det inte kostade kommunerna och städerna något, förklarar ekonomichefen i Ydre, Jonas Arpzell. Men det får kommunerna lida av nu, liksom Ydre.

Jonas Arpzell, Ydre kommun. Foto: Alf Wesik

Jonas Arpzell, Ydre kommun. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2018-01-11 12:00

Han förklarar att eftersom VA-verksamheten ska vara kostnadsneutral så var det många kommuner, som tackade och tog emot, men planerade inte för nödvändig service, underhåll och komplettering. VA-avgiften skulle ha varit högre, än den var, men anpassades istället till en situation där det låg ett stort statligt bidrag i botten.

Men som alltid hinner verkligheten ifatt och nu är det många kommuner som står inför stora investeringar i sina VA-anläggningar. I Ydres fall resulterar det i en mycket hög höjning av VA-taxan sedan den 1 januari.

-Vi har dessutom problem med att det är få anslutna hushåll som ska dela på kostnaderna, säger Jonas Arpzell.

Skadefritt

Kommunen har i sin senaste budgetrunda, beslutat respektive planerat avsätta 6 250 000 kronor för påbörjande av upprustning under 2018, sedan 15 miljoner kronor per år fram till och med 2021, och därefter 8 750 000 kronor under 2022.

-Det blir sammantaget 60 miljoner för de närmaste fem åren. Men efter detta planeras ytterligare stora investeringar i den långsiktiga planen, på 90 miljoner, alltså totalt 150 miljoner.

Han betonar också att alla investeringar, inklusive kapitalkostnader finansieras inom VA-avgifterna, vilket innebär att skattekollektivet går skadefritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om