Han driver pub i anrik stationsmiljö

Efter att själv för tio år sedan, arbetat som vakt vid den gamla trevliga puben som är uppbyggd i det gamla stationsmagasinet i Österbymo, tog Mikael Johansson själv över ägandet under 2014.

Mikael Johansson är en av få som äger en egen järnväg. Både den och stationsmagasinet följde tomten då han köpte stationshuset 2014. Foto: Morgan Karlsson

Mikael Johansson är en av få som äger en egen järnväg. Både den och stationsmagasinet följde tomten då han köpte stationshuset 2014. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Ydre2017-05-31 08:00

Det gamla stationshuset i Österbymo förlorade sin egentliga verksamhet 1968, då man slutade med godstrafiken från samhället. Persontrafiken hade avslutats den 10 juni 1954.

Järnvägen och stationshuset invigdes 1915, och tågen trafikerade då sträckan mellan Österbymo och Eksjö.

Tanken var att även knyta samman sträckningen till Kisa, fast detta Blev aldrig av. Det är bara de gamla stationshusen som tidigt byggdes upp för denna planerade sträcka som påminner om de gamla tankarna.

När Mikael Johansson köpte stationshuset 2014 byggdes huset nu om från att tidigare innehållit en lägenhet samt affärslokal till att nu erbjuda två lägenheter.

Till tomten följde det tidigare magasinet som även tidigare använts som pub.

– Jag gick de kurser som behövdes för att söka serveringstillstånd, och tillsammans med familjen serverar vi besökarna både god mat och dryck.

Maten i sig är ganska intressant för många av våra kunder, berättar Johansson. Många av dem är väldigt intresserade av det sätt vi tillagar maten på.

– Vi använder oss av en stor gasoldriven wokpanna där det lagas både hamburgare och kebab, sedan har vi också en fritös där pommes tillagas.

– Kunderna brukar kalla detta för "open kitchen". Musiken spelas via listor på olika musiktjänster, där även kunderna brukar ansluta sina mobiltelefoner till ljudsystemet.

Varierade öppettider

Mikael Johansson berättar att de har säsongpremiär under marknadshelgen fredagen den 2 juni, då många hemvändare kommer hem för att besöka marknaden under lördagen den 3 juni.

Under själva marknadsdagen på lördagen serverar de kaffe, smörgås och korv, då de inte vill konkurrera med övriga aktörer i samhället som har marknadsfest den aktuella kvällen.

– Jag har detta mer som en kul grej, därför har vi inga bestämda dagar då verksamheten här är öppen, informerar Johansson vidare. Utan vi brukar passa på att öppna om det är något speciellt på gång.

– Exempelvis hemmamatcher med fotbollslaget, eller om det väntas fint väder och dylikt.Dessa dagar informeras bland annat via de sociala medierna, avslutar Mikael Johansson.

Mikael Johansson inväntar säsongspremiären vid sin bardisk på Pub Stinsen.
Mikael Johansson inväntar säsongspremiären vid sin bardisk på Pub Stinsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om