– När man är på glesbygden så är det längre väntan på samhällets resurser, oavsett vilken resurs det är. Det är så det ser ut generellt i hela Sverige, säger Martin Lindfors, enhetschef på enheten för prehospital vård inom Region Östergötland, om väntetiden på ambulans i Ydre kommun.
Samtidigt påstår Lindfors att det egentligen inte är längre väntetider på ambulans i Ydres orter än vad det är i andra glesbygdsorter i Östergötland, som till exempel Ulrika, Horn eller Rejmyre.
– Ulrika ingår ju till exempel i Linköpings kommun, vilket gör att uppdragen där drunknar i statistiken för hela Linköping. Ydre har inget större samhälle i sin kommun och därför slår statistiken extra hårt där.
Hur eller hur, när det handlar om exempelvis hjärtstopp är ju varje minut avgörande. Behöver Ydreborna vara oroliga över deras väntan på ambulans?
– De behöver inte vara mer oroliga än någon annan person som befinner sig på glesbygden.
Går det att se några konsekvenser av den här väntan på ambulans i Ydre, i form av fler dödsfall eller liknande?
– Det kan inte jag svara på. Det krävs en stor utredning för att få fram de siffrorna.
Är 27 minuter en okej tid att vänta på ambulans?
– Det är klart att det vore önskvärt om vi alltid kunde nå alla människor på så kort tid som möjligt, men för att säkerställa det skulle vi behöva ha en ambulans vid varje vägkorsning. Vi har ändå förhållandevis bra insatstider i Östergötland och vi har flera åtgärder för att förbättra det här för alla glesbygdsorter.
Vad är det för åtgärder?
– Till exempel har vi avtal med räddningstjänsten, IVPA (I väntan på ambulans), där räddningstjänsten rycker ut vid framför allt hjärtstopp.
Region Östergötland har dessutom ett avtal med Region Jönköping när det kommer till just Ydre, framhäver Lindfors.
– Just för att Ydre ligger där det ligger har vi ett avtal med Region Jönköping som säger att närmaste ambulans ska rycka ut vid larm, oavsett om den ambulansen tillhör Region Östergötland eller Region Jönköping.
Vidare lyfter Lindfors vikten av SMS-livräddare, framför allt på glesbygden.
– Det är bra om så många som möjligt i en glesbygd ansluter sig och blir SMS-livräddare. Ju fler som ansluter sig, desto större är chanserna att få tidig hjärt- och lungräddning i väntan på både räddningstjänst och ambulans, fastslår han.