Här ökar andelen förskolebarn mest

Andelen barn i förskola har ökat i nästan alla kommuner under 2000-talet, visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort utifrån från Kommun- och landstingsdatabasens uppgifter. Största ökningen i landet står Ydre för.

I Ydre ökar andelen barn i förskolan mest i landet. Foto: Lars-Göran Bexell

I Ydre ökar andelen barn i förskolan mest i landet. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2016-10-26 11:00

– Förskolan har blivit en del av det svenska samhället, säger Ingrid Pramling Samuelsson, professor vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren. I en stor majoritet av kommunerna gick över 80 procent av barnen som är mellan ett och fem år i förskolan förra året. 

Resterande barn var antingen hemma eller hade någon annan typ av pedagogisk omsorg.

Jämställdhet

– Jag tror ökningen har med attityder i samhället att göra. Förskolan har blivit accepterad, och är i dag till och med en rättighet för barnen. Självklart handlar det även om jämställdhet och att kvinnor arbetar allt mer, säger Ingrid Pramling Samuelsson, som specialiserat sin forskning på pedagogik för yngre barn, till Nyhetsbyrån Siren.

Ökar mest i Ydre

Störst har ökningen varit i mindre kommuner och en av dessa är Ydre som har den allra största ökningen, här är andelen barn i förskolan fyra gånger så stor förra året jämfört med år 2000.

– Jag anser att det är en väldigt bra utveckling. Det finns mycket forskning som visar att förskolan bidrar till både familjens välmående och samhällsekonomin. Dessutom klarar sig barn som gått i förskola bättre i skolan, säger Ingrid Pramling Samuelsson till Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om