I Hamra by växte Ingemar Samuelsson upp som barn. Han flyttade tillbaka för två år sedan tillsammans med hustrun Gunilla. Mycket var igenvuxet och Ingemar började röja upp i skog och mark. En dag hörde Tommy Karlsson från Länsstyrelsen i Östergötland av sig. De hade hittat en rödlistad art av bin på deras marker. Guldsandbiet. Kunde det vara så att de vill vara med och rädda bipopulationen i Hamra?
Det naturälskande paret Samuelsson nappade på förslaget. Efter det har de skrivit ett skötselavtal och fått lära sig hur de ska sköta de områden där bina finns.
– En liten åker på kanske 0,1 hektar som varit obrukad de närmaste 30 åren fångade Tommy Karlssons intresse. Den låg så nära den grusgrop där de hittat bina, så han trodde att de eventuellt kunde föröka sig och trivas på min åker också.
Så Ingemar plöjde och harvade. Han sådde tre kilo specialfröblandning. I åkerkanten gjorde han en vall av sand där han nu hoppas att bina ska vilja bygga sina bohålor i. Just guldsandbiets huvudföda är pollen från ängsvädd.
Nere i grusgropen har det rått full aktivitet. Redan förra sommaren planterades det ut plantor av ängsvädd här och nyligen kom biologen Mats Runeson från Pratensis AB, som specialiserat sig på frö från ängsblommor.
– Vi handplockar fröer, gärna lokalt där de sedan ska utplanteras som plantor om det går. I samarbete med Länsstyrelsen odlar vi en del växter också som inte finns med på några listor på vår hemsida, men vi tar fram vad de behöver.
Det finns cirka 200 arter av bin i Östergötland och 30 av dem är rödlistade, vilket betyder att de är hotade. I Hamra är det inte enbart guldsandbiet som har chans att få förbättrade livsförutsättningar genom Länsstyrelsens insatser, utan även silvergöksbiet. Den kallas för boparasit, Tommy Karlsson förklarar:
– Silvergökbiet samlar ingen pollen själv utan är helt beroende av guldsandbiet. De ger sig in i deras bo och lägger sina ägg i deras pollen. Den är väldigt hotad och har det väldigt tufft då de är så specialiserade.
Vad ska man göra för att hjälpa bina?
– Om man har egen mark ska man tänka på vägkanter och öppna gräsytor, där ska man låta blommorna blomma och inte slå av för tidigt, hjälpa pollinatörerna helt enkelt. Gärna skapa blomsterängar.
Flera insatser görs nu runt om i Ydre och Kinda.