Här utbildas nya jägare

Torsdagskvällarna är vikta för jägarexamen för de fem blivande jägarna. Detta genom Roland Karlssons försorg.

Några av deltagarna. Fr. v. Daniel Johansson, Roland Karlsson, Caroline Johansson och Joakim Johansson.

Några av deltagarna. Fr. v. Daniel Johansson, Roland Karlsson, Caroline Johansson och Joakim Johansson.

Foto:

Ydre2018-02-25 12:00

Under 20 sammankomster samlas de fem deltagarna plus läraren Roland Karlsson i Österbymo för att ta sig igenom kursen för jägarexamen

Genom Vuxenskolan

- Intresset har varierat under de gångna åren, som mest har det varit tolv deltagare och denna kurs inleddes med sju deltagare, fast två hoppade av. Det passar inte alla, och ibland kanske de vill vänta ett tag till, berättar Roland Karlsson.

- Utbildningen sker via Studieförbundet Vuxenskolan och studiematerialet som vi använder oss av är från Svenska Jägareförbundet.

Skjutövningar

Denna torsdagskväll då vår tidning är på besök är det i slutskedet av den teoretiska delen. Den tjocka boken är utläst och nu repeterar sällskapet vad de gått igenom och lärt sig inför det teoritiska provet som väntar under mars månad.

När sedan snön har gått bort och vårens värme åter gör sig påmind så väntar skjutövningarna. Detta både med hagel- och kulgevär.

Skjutprovet

Fast det är inte enbart en massa pluggande. Deltagarna har nu några roliga saker att se fram emot, då de ska göra en gemensam resa till Torsbo Handel, en större butik som säljer allt som en jägare behöver.

Även så väntar en dag i en skjutsimulator, vilket är ett perfekt tillfälle att öva, inför de verkliga stunder som väntar deltagarna.

Det praktiska provet går sedan ut på att med hagelgevär skjuta lerduvor, säker vapenhantering, rörligt mål, avståndsbedömning och med kulgevär så väntar ett precisionsprov och ett högviltsprov motsvarande bronsmärket på skjutbanan.

Föryngra jägarkåren

- Vi är tre behöriga provledare som hjälps åt med dessa prov. Kostnaden för denna utbildning är lite varierande på hur mycket var och en behöver skjuta, fast runt 4 000 kronor kan man nog räkna med.

Roland Karlsson har arrangerat dessa utbildningar under 10 till 15 år.

- Ja, jag gillar att få in allt fler ungdomar i jägarkåren. Förutom ett mycket trevligt intresse med många naturupplevelser och ett viktigt arbete för våra viltstammar så behövs jägarkåren föryngras, säger Roland Karlsson.

Jörgen Sundeborn, en av kursdeltagarna testar anläggning med kulvapen. Foto: Morgan Karlsson
Jörgen Sundeborn, en av kursdeltagarna testar anläggning med kulvapen. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om