Heta känslor när åhörarna vädrade missnöje

– Vi har lyssnat på er, vi lyssnar nu och vi kommer att lyssna i framtiden, sade Bengt Malm (KD) i talarstolen, och möttes av såväl skratt som högljudda burop.

Jan-Anders Bergquist hade på bara någon vecka fått 479 namnunderskrifter på sin protestlista ”Rädda Värdshuset”. Foto: Alf Wesik

Jan-Anders Bergquist hade på bara någon vecka fått 479 namnunderskrifter på sin protestlista ”Rädda Värdshuset”. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2016-11-23 12:00

Det blev en stundtals  hetsig debatt i Ydre kommunfullmäktige. Åhöraren Göran Levin inledde;

– Nu är vi i denna situation. Kommunfullmäktigeledamöter, se ut över lokalen och se vilket engagemang frågan väcker. Tänk om, tänk rätt.

– Så okunniga kan ni ju helt enkelt inte vara i kommunen. Min fråga är väldigt enkel; hur sjutton tänker ni egentligen?

Inte frågat någon

Anna-Lena Svensson (S);

– Vårt parti har en annan ingång. Vi slår inte undan fötterna för någon. Det är en fördel för en eventuell krögare eftersom den kan hyras bara när den behövs.

Göran Levin replikerade snabbt:

– Vilken krögare, eller vilka krögare har du talat med för att ha den uppfattningen verifierad av någon fackman?

– Jag har lika mycket underlag som ni andra. Jag har inte pratat med någon krögare.

Åhöraren Tommy Johansson ställde samvetsfrågan till politikerna;

– Tar ni till er vad opinionen vill?

Sven-Inge Karlsson:

– Klart att vi tar till oss det. Men namninsamlingen känner jag inte till. Jag vet inte hur många namn det är eller vad den säger.

”Jag står här”

Ordföranden Anders Andersson förklarade;

– Ja, om den så kallade namninsamlingen, ja. Den är inte underskriven av någon, så de som skrivit på vet ju inte vad de skrivit på. Men 479 påskrifter har det kommit in på skrivelsen ”Rädda Värdshuset”. Det står även angivet att det finns en ”seriös intressent” som vill ta över och driva allt vidare.

– Det är allt vi vet. Vi vet inte vem intressenten är och vi vet inte vem som ordnat med uppropet.

Anna-Lena Svensson fyllde i;

– När man läser listan och ser hur många som skrivit på. Då låter det jättebra. Men det är ju tyvärr bara en illusion. Vi har ju hållit på med detta i flera år.

Vid detta läge såg sig Jan-Anders Bergquist från åhörarbänken, tvungen att ta plats i talarstolen. Han vände sig direkt emot duon Sven-Inge Karlsson och Anna-Lena Svensson:

– Det är ju så att det inte står något namn, nej det stämmer. Men den som gjort den här insamlingen står här nu, framför er. Och intressenten, ja det är jag.

– Jag tror och har länge trott på Ydre och Österbymo. Om vi jobbar för att Ydre Värdshus ska fungera igen, så finns det stora möjligheter. Vi behöver ett värdshus, det finns industrier. Vi ska inte behöva lägga besökare och kunder på hotell i Eksjö eller Tranås eller någon annanstans. 

Folkomröstning

Han underströk det stora stöd han fått för det arbete han lagt ner i saken. 

KF-ledamoten René Mraule (MP), förklarade att han är osäker på vad som diskuteras.

– Värdshuset ska ju inte säljas, vad jag förstår. Det ska ju behållas. Hur kan man köpa något, när det inte ens är till salu?

Alkoholförtäring

Ytterligare en åhörare var bekymrad över vilka regler som kommer att gälla i framtiden för att få hyra Ydresalen och Bulesalen. Hon undrade om kommunstyrelsen tagit reda på detta innan de beslutat sig för att sälja. ”Inget ont om Filadefiaförsamlingen, men vet vi vad de har för regler?”

Anna-Lena Svensson (S) svarade;

– Detta är kommunfullmäktige. Det är inte Facebook.

Uttalandet möttes med långvariga burop.

- Vill ni höra mitt svar. Jag kan sätta mig igen.

– Ja, gör det, hördes det från publiken.

– Nej, nu får ni skärpa er, gick mötesordföranden Anders Andersson in och avbröt. Detta är faktiskt ett fullmäktigesammanträde. Nu ska vi låta Anna-Lena svara.

– Pingstkyrkan ska köpa lokalen för att kunna göra om till konferenslokal i kombination med kyrka. De kommer att hyra ut till allmänheten och ja, man får dricka alkohol och ja, man får dansa på sin privata fest.

– Om detta är vederlagt? Ja, inte tror jag att de sitter och ljuger oss rakt upp i ansiktet. För det är precis vad du påstår.

Simon Spaak (M);

– Det var just den här frågan som var intressant, Anna-Lena. Du säger att detta inte är Facebook, men samtidigt hänvisar du till ett eget inlägg på Facebook där du skrivit svaret. Du har alltså varit i samspråk med den nya hyresvärden och det är ju det alla som är här begriper. De är livrädda för att vi inte ska ha någon lokal för fester.

– Jag skrev bara att danser som logdanser, där det betalas inträde, de kommer inte att få arrangeras här. Och så skrev jag om suparfester, där de slår sönder grejer, de får inte heller hyra.

Inte intresserade

Jan-Anders Bergquist avslutade åhörarnas frågediskussion.

– Det är inte så många lokaler i Ydrebygden- detta är den största samlingslokalen. Vi behöver denna lokal. Den ska tillhöra kommun, inte säljas ifrån.

– Jag har själv lagt ett bud på alltsamman. Jag fick en prisuppgift på 650 000 på halva fastigheten och därför dubblade jag mitt bud till 1,3 miljoner för alltsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om