Ulrika Ek driver gårdarna Ekenäs och Svartarp sedan 12 år tillbaka. Då lämnade hon skolvärlden för att bli bonde på heltid. 42 dikor och 50 tackor var startkapitalet. 2015 gick hon helt över till tackor och nu har hon nära 600.
När en brand ödelade ett av fårhusen satsade Ulrika på ett större stall för tackorna som stod klart för tre år sedan. Vägg i vägg byggs nu en liknande stallbyggnad för 700 lamm. Den blir 73 meter lång och 11 meter bred.
När de första lammen skickas på slakt fyller det på med nya, cirka 1000 lamm kommer att passera årligen. Maken Henrik bygger på kvällar och helger efter jobbet i byggbranschen.
Nu startar lamningen och när det vid årsskiftet är dags för lammen att skiljas av från sina mödrar, hoppas Ulrika att stallet står klart.
Hon har just anställt sonen Kevin Ek, 27 år.
– Jag har skött lammingen själv förut utan hjälp. Sist var det 350 tackor inom fyra veckor, men det tog nästan livet av mig, skrattar hon.
När cirka 450 tackor nu ska lamma är sonen på plats. Det är mycket fårgrindar som ska bäras. När tackan har fått sina lamm, boxas de in för att knyta band under ett par dagar innan de släpps ut med de andra. De får öronmärken och registreras.
– En gång hade jag 60 lammboxar samtidigt. Det blir många grindar, konstaterar Ulrika.
För att få lamningstiden så koncentrerad som möjligt har hon så kallade teaser-baggar.
– Det är baggar som är steriliserade, men som gör det de ska. Det gör att tackorna synkar sin brunst så det inte blir så utdraget.
I två veckor får teaserbaggarna vara med tackorna, sen tas de ut för att göra plats åt de fertila baggarna. Under lamningen bor Ulrika i fårhuset mesta tiden av dygnet. Fellägen ska rättas till för att rädda så många liv som möjligt, och då gäller det att vara på plats. Det vanligaste är att tackorna får två lamm var, men det blir även fyrlingar och femlingar ibland.
Till påsken är det bäst betalt och Ulrika försöker pricka in leverans på så många som möjligt ett par veckor innan. Med hjälp av ultraljud vet hon hur många lamm det är att vänta.
Fårklippningen är just avklarad med hjälp av två klippare under två dagar. Klövarna är många på så mycket djur och med hjälp av en tackvändare går det bra.
– Sverige producerar bara 28 procent av allt lammkött som äts här. Så om alla som hade får, fördubblade sitt antal skulle det göra skillnad, avslutar hon.