Hon satsar på stall för 700 lamm i Ydre

Ulrika Ek bytte 42 kor mot 600 tackor och har inte ångrat sig. Nu är hon Ydres största lammproducent och satsar på nytt stall.

Fårstallet som rymmer nära 600 tackor för närvarande stod klart 2017. Här är luftigt och lättarbetat.

Fårstallet som rymmer nära 600 tackor för närvarande stod klart 2017. Här är luftigt och lättarbetat.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-10-12 08:32

Ulrika Ek driver gårdarna Ekenäs och Svartarp sedan 12 år tillbaka. Då lämnade hon skolvärlden för att bli bonde på heltid. 42 dikor och 50 tackor var startkapitalet. 2015 gick hon helt över till tackor och nu har hon nära 600.

När en brand ödelade ett av fårhusen satsade Ulrika på ett större stall för tackorna som stod klart för tre år sedan. Vägg i vägg byggs nu en liknande stallbyggnad för 700 lamm. Den blir 73 meter lång och 11 meter bred. 

undefined
Plattan är gjuten. 73x11 meter. här blir det plats för 1000 lamm om året.

När de första lammen skickas på slakt fyller det på med nya, cirka 1000 lamm kommer att passera årligen. Maken Henrik bygger på kvällar och helger efter jobbet i byggbranschen.

Nu startar lamningen och när det vid årsskiftet är dags för lammen att skiljas av från sina mödrar, hoppas Ulrika att stallet står klart. 

Hon har just anställt sonen Kevin Ek, 27 år.

– Jag har skött lammingen själv förut utan hjälp. Sist var det 350 tackor inom fyra veckor, men det tog nästan livet av mig, skrattar hon.

undefined
Ulrika Ek tillsammans med sonen Kevin Ek som anställdes på gården 1 september

När cirka 450 tackor nu ska lamma är sonen på plats. Det är mycket fårgrindar som ska bäras. När tackan har fått sina lamm, boxas de in för att knyta band under ett par dagar innan de släpps ut med de andra. De får öronmärken och registreras.

– En gång hade jag 60 lammboxar samtidigt. Det blir många grindar, konstaterar Ulrika.

För att få lamningstiden så koncentrerad som möjligt har hon så kallade teaser-baggar. 

– Det är baggar som är steriliserade, men som gör det de ska. Det gör att tackorna synkar sin brunst så det inte blir så utdraget. 

undefined
Ulrika Ek 49, satsar vidare på fåren och söker finullstackor med ljus och lykta.

I två veckor får teaserbaggarna vara med tackorna, sen tas de ut för att göra plats åt de fertila baggarna. Under lamningen bor Ulrika i fårhuset mesta tiden av dygnet. Fellägen ska rättas till för att rädda så många liv som möjligt, och då gäller det att vara på plats. Det vanligaste är att tackorna får två lamm var, men det blir även fyrlingar och femlingar ibland.

Till påsken är det bäst betalt och Ulrika försöker pricka in leverans på så många som möjligt ett par veckor innan. Med hjälp av ultraljud vet hon hur många lamm det är att vänta. 

undefined
Fårstallet som rymmer nära 600 tackor för närvarande stod klart 2017. Här är luftigt och lättarbetat.

Fårklippningen är just avklarad med hjälp av två klippare under två dagar. Klövarna är många på så mycket djur och med hjälp av en tackvändare går det bra.

– Sverige producerar bara 28 procent av allt lammkött som äts här. Så om alla som hade får, fördubblade sitt antal skulle det göra skillnad, avslutar hon.

Ulrika Ek är Ydres största lammproducent.
Ulrika Ek är Ydres största lammproducent.
Snabba lammfakta

I Sverige finns nära 9300 fårgårdar

Genomsnittsbesättningen ligger på 33 tackor

Fåren håller ca 50 000 hektar naturbete i hävd, vilket är 10 procent av landets naturbetesareal

i Sverige produceras endast 28 procent av det lammkött vi äter

Svenska lammskinn är världsunika och av mycket hög kvalitet

Antalet får ökar och enligt Jordbruksverkets statistik finns det idag drygt 300 000 tackor och baggar i landet. Bara det senaste året har antalet ökat med omkring 20 000.

Källa: Fåravelsförbundet och JBV

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om