Redan i farstun möts besökaren av odlarintresset hos Sara Wennerbo i Råås. Två starka kalljusrör sprider sitt ljus över de gröna små plantorna som fått sina hyllor här. Ett tråg med små späda strån som ska växa till kraftiga purjolökar, sträcker sig mot ljuskällan. En del sådder står på golvet.
– Det är golvvärme här, vilket passar chilifrön perfekt som behöver varmgro, berättar Sara entusiastisk.
Chiliplantorna har redan hunnit bli tio centimeter höga så här tidigt på året. Men ska de som ännu inte har satt några frön bli oroliga att de är sent ute? Nej, Sara ger lugnande besked:
– Vissa saker kräver längre tid och måste sättas extra tidigt. Såsom kronärtsskocka, rotselleri, chili och purjolök. I ett av växthusen kommer jag kallså mangold, spenat, köldtålig sallat, grekisk krasse, rädisor och rödbetor i februari. Då ska det vara skördat i maj när tomaterna ska flytta in där, berättar hon.
Att planera sin odling är viktigt. Kål är särskilt viktigt att inte odla på samma ställe år efter år, utan här får jorden andra grödor i sju år efter att det vuxit kål i en ruta.
– Annars kan man drabbas av klumprotssjuka och då går det inte att odla kål alls på väldigt många år sen.
Sara gillar att äta kött men då ska det vara från djur som haft det bra. Familjen har egna nötdjur och höns för egen matproduktion, samt säljer av överskott till Reko-ringen i Ydre. De odlar även grovfoder och spannmål till de fem hästarna som ingår i uppfödningen på gården.
Sara strävar efter så hög självförsörjningsgrad som möjligt.
– Vi köper lite grönsaker på vintern men det är begränsat. I vinter har vi även provat att sambeställa citrusfrukter via crowdfarming. Då kommer det direkt från en ekologisk bonde i Spanien, så frukterna är inte vaxade utan vi kan även använda skalet om vi vill.
Sara säljer prenumerationer på grönsakskassar och vill kunna erbjuda ett varierande innehåll i kassarna. Men det krävs planering. För det är inte alltid det går som man vill.
Vilka är de största problemen?
– Skadedjuren och insekterna. I höstas åt mössen upp 75 paprikor. En tugga i varje och det kan jag ju inte sälja. Tranorna hoppade in i odlingarna och sparkade upp 250 rödbetor, vildsvinen plöjde upp morötterna i jakt på mask. Kållarver, sniglar och skalbaggar ställer också till det. Så man måste sprida ut riskerna och planera innan.