Huset gick från skräpförråd till café

Precis vid Kungabordet, en utsiktsplats i Ydre, ligger det en gård. Där har Emma Carlsson Löfdahl startat ett sommarcafé där hon och hennes son jobbar.

Jobbet funkar bra mellan sonen Axel Löfdahl Landberg och mamman Emma Carlsson Löfdahl.

Jobbet funkar bra mellan sonen Axel Löfdahl Landberg och mamman Emma Carlsson Löfdahl.

Foto: Märta Svensson

Ydre2020-07-09 08:00

Cafét ligger i ett hus på gården som är från 1600-talet. De har använt det som ett skräpförråd men nu ser det ut som ett riktigt café. 

Hur uppkom idén till ett sommarcafé?

– Jag gillar att laga mat och baka. Vi bor så vackert så jag ville göra något på gården. Vi har pratat länge om ett sommarcafé. Jag var lite osäker men hade en svägerska som sparkade till mig rejält. Funkar det inte så lägger vi ner det, säger Emma Carlsson Löfdahl.

I cafét är inget modernt. Det är traditionella kakor och kaffe dricks ur små koppar. Allt bakar hon själv i köket. Ingredienserna är så närproducerade som möjligt. Äggen hämtar hon från granngården. I ett hörn av cafét finns det hantverk till salu som Emma Carlsson Löfdahl gör när hon inte kan sitta still. 

Cafét har en anställd i dagsläget och det är sonen Axel Löfdahl Landberg. 

– Jag tycker att det är roligt att göra det med mamma. Vi har roligt ihop, säger Axel Löfdahl Landberg.

En utmaning med att driva café är att vet hur mycket som ska köpas in enligt Axel Löfdahl Landberg och Emma Carlsson Löfdahl.

– Första dagen vi öppnade tog allt slut på en dag. Då var det bara att åka in tidigt på fredag och handla. Det är svårt att planera hur mycket som går åt, säger Emma Carlsson Löfdahl. 

Hur går det ekonomiskt att driva ett sommarcafé?

– Vi är tacksamma att det går runt. Jag hoppas att jag kan ta ut lön till min anställda. Det här är inget man gör för att tjäna pengar, säger Emma Carlsson Löfdahl.

Emma Carlsson Löfdahl bakar och fixar i köket och Axel Löfdahl Landberg står i kassan.
Emma Carlsson Löfdahl bakar och fixar i köket och Axel Löfdahl Landberg står i kassan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!