Ilsket röda rutor i Ydre

Det blev några ilsket röda rutor när Ydre kommuns ekonomichef Jonas Arpzell summerar 2017 i plus och minus. Men slutraden hamnar ändå på plus 3,8 miljoner kronor för året. Det budgeterade överskottet inför året var 4,1 miljoner kronor.

Jonas Arpzell, ekonomichef Ydre kommun. Foto: Alf Wesik

Jonas Arpzell, ekonomichef Ydre kommun. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2018-02-28 11:30

En mer djuplodande granskning av Ydres siffror visar att det nya ersättningssystemet för ensamkommande barn från och med halvårsskiftet 2017 innebar tappade intäkter på cirka tio miljoner för kommunen.

-Men vi fick istället ersättning för omställningskostnader på 3,9 miljoner kronor, informerar Jonas Arpzell i sin årsredovisning.

Oväntad hjälp

En oroande trend i Ydre är ett stort underskott på 13 miljoner kronor för socialförvaltningen. Inom skolans område fick kommunen dessutom oväntat, och egentligen ovälkommen, hjälp av att det blev förseningar av de skolbyggnationer som pågår i Österbymo och Rydsnäs.

-Det innebar väsentligt mindre kostnader än budgeterat. Och detta tillsammans med en stark anpassning inom budget innebär ett överskott på två miljoner för skolförvaltningen.

Inom kontot för finansiering blev det plus 4,1 miljoner kronor inom ramen för oförbrukade anslag, plus 2,9 miljoner för inkomster i form av skatter och bidrag, 1,9 miljoner i bidrag från Migrationsverket, samt 800 000 kronor i finansnetto.

Genomlysning

Inom ramen för övrig finansiering blev det ett minus på 2,8 miljoner kronor. Här ska dock poängteras att kommunstyrelsen beslutat om inlösen av pensionsskulder med 3 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen har beslutat att göra en genomlysning av de orsaker som ligger bakom socialförvaltningens stora underskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om