Inbrottstjuvar körde av vägen – tre döms

En 32-årig man och två tonåringar bröt sig in i en butik i Ydre kommun. Under den efterföljande flykten körde de av vägen.

Bilen körde av vägen i närheten av Rydsnäs. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Bilen körde av vägen i närheten av Rydsnäs. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Ydre2023-01-24 19:00

Det var under natten till den 18 december förra året som polisen fick larm om att det skett ett inbrott i en butik i Ydre kommun. Cyklar till ett värde av närmare 190 000 kronor hade stulits. När polisen kom fram till platsen upptäcktes däckspår i snön. Det såg ut som om någon rivstartat. 

Polisen började söka efter bilen och i närheten av Sund, utanför Österbymo, fick patrullen syn på en bil. Patrullen började följa efter bilen som efter ett tag ökade hastigheten till cirka 100 kilometer i timmen.

Biljakten fortsatte förbi Rydsnäs. Vid länsgränsen mellan Östergötland och Jönköpings län fick bilen sladd och körde av vägen. 

Polisen kunde omgående gripa två personer, 32 och 18 år gamla. Det var 18-åringen som körde bilen. En tredje person, 16 år gammal, sprang till skogs, men kunde senare gripas. I bilen hittade polisen stöldgods från butiken. 

De tre inbrottstjuvarna har nu dömts av Linköpings tingsrätt för stöld. 32-åringen döms till fängelse i fyra månader, medan 16-åringen döms att utföra ungdomstjänst i 40 timmar. 

18-åringen döms förutom för stöld även för olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Påföljden för hans del blev ungdomstjänst i 60 timmar. 

Under rättegången var det endast 32-åringen som gjorde några medgivanden, men tingsrätten anser att bevisningen är övertygande och menar att det är klarlagt att alla tre deltog i inbrottet. 

De tre dömda ska betala sammanlagt 12 000 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!