Inga missnöjesyttringar i Ydre: "Men det finns ändå några utmaningar"

Det har varit mycket diskussioner runt om i landet när det gäller deltidsbrandmännen och deras avtal som ska börja gälla den 1 maj. På vissa håll har missnöjesyttringar varit så starka att de till och med lett till uppsägningar.
-Men inte här i Ydre, säger Bertil Fång som är Räddningschef för såväl Tranås som Ydre räddningstjänster.

Bertil Fång, Räddningschef i Ydre och Tranås, berättar om pågående diskussioner om nya samarbeten, med bland annat räddningstjänsten i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell

Bertil Fång, Räddningschef i Ydre och Tranås, berättar om pågående diskussioner om nya samarbeten, med bland annat räddningstjänsten i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-03-03 11:00

Vi har tidigare rapporterat om missnöjda deltidsbrandmän i såväl Rimforsa och Horn, som i Kisa och i Åtvidaberg. Det har varit missnöje uppdelad på två områden dels villkoren i det nya avtalet RIB-17, dels missnöje med organisationen i ledningen, inte lokalt men väl centralt.

Det har överlämnats välfyllda protestlistor. Avtalet innebär i korthet att timersättningen visserligen höjs, men att ersättningen för mycket annat sänks. Och de brandmän som protesterar menar att det sammantaget, på nedersta raden, blir en försämring.

-Nej, några sådana reaktioner har vi inte haft varken i Tranås eller i Ydre, säger Bertil Fång. Och jag borde väl ha hört det vid detta laget. Men det är ju ännu nästan två månader kvar innan avtalet träder i kraft.

Samverkan

Han beskriver annars situationen som bra i de båda kommunerna. I Tranås finns det dels en heltidsbrandkår, dels en deltidsbrandkår. Det finns till och med en tillgänglig pool med personal att kalla in vid behov.

-I Ydre ser det i och för sig helt okej ut, vi har full bemanning och även någon enstaka extra att ta till, men vid en sjukdom eller om någon slutar så blir det ett problem.

Räddningstjänsten i Tranås och Ydre har något udda förutsättningar, jämfört med på många andra håll i landet. Dels är det gränstrakter, som sträcker sig över en massa kommuner och flera olika län. Det sker samarbeten i organiserad form i första hand mellan Tranås och Ydre, men även inom Räddsam E och Räddsam F.

-Det innebär bland annat att vi samarbetar med elva kommuner och att SOS centralen i Jönköping har en viktig roll.

Fordonsstatus

Han beskriver annars de båda kommunerna som mycket olika. Tranås kommun är liten till ytan, men har många invånare på den ytan, medan Ydre har få invånare fördelade på en jättestor yta.

-Därför har vi gjort en uppdelning geografiskt, säger platschefen vid Räddningstjänsten i Ydre, säger Lars-Göran Svensson, till vår tidning. Vi i Österbymo åker i första hand på larm i denna delen av kommunen, Tranås åker på larmen i Hestra tätort, åt Torpahållet och de nordvästra delarna av kommunen.

-Jag sitter just nu och arbetar med ytterligare samverkan, men även Eksjö och Kisa, men för att godkänna den här uppdelningen krävde SOS mer exakta gränsdragningar, vilket vi ska upprätta.

Ydre Räddningstjänst består av platschefen Lars-Göran Svensson plus fem brandförmän och fyra deltidstjänster och 10 deltidsbrandmän.

-Åldersstrukturen gör att vi inom ett par år måste vidareutbilda några brandmän till befäl och samtidigt rekrytera nya brandmän.

När det gäller lokalerna så är situationen mycket bra. När det gäller materiel så finns fyra släckenheter, släckbil 321 och 323, en tankenhet med tankbil 325, en sjukvårdsbil och en befälsbil.

-Det är bra skick på samtliga fordon, men inom två-tre år måste släckbilen förnyas. Den nuvarande är från 2001,avslutar Lars-Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om