Inte lika munter budget som i juni

Det var mitt i den skönaste sommaren som Ydre kommunfullmäktige fastställde rambudget för åren 2017 till och med 2019. Det var inte fullt lika varmt och högsommarskönt när samma fullmäktige helt nyligen samlades för att ta beslut om en reviderad rambudget, samt beslut om driftbudget för 2017. Vi kan konstatera att mycket hänt sedan i somras. Och flera nämnder har fått stora förändringar i sina ekonomiska förutsättningar.

Kommunchefen Pär Fransson och kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C), hade att granska såväl positiva besked, som negativa, när Ydre kommuns budget för 2017 skulle beslutas i Ryningsnäskyrkan nyligen. Foto: Alf Wesik

Kommunchefen Pär Fransson och kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C), hade att granska såväl positiva besked, som negativa, när Ydre kommuns budget för 2017 skulle beslutas i Ryningsnäskyrkan nyligen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2016-12-15 11:00

Lönepåslaget har förvandlats från tro till veta, och de nya kommunala utgifterna har bakats in i den nya ekonomiska summeringen. Vidare har en mer aktuell befolkningsprognos bakats in i materialet, liksom nya förutsättningar för kostnader ensamkommande.

- Vi tvingas till neddragningar på socialens område, liksom socialförvaltningen, som en direkt följd av kostnadsutvecklingen för EKG, de ensamkommande, förklarade Sven-Inge Karlsson (C) kommunstyrelsens ordförande i samband med decembersammanträdet.

- Det handlar om en minskad budgetram för socialen på knappa 20,5 miljoner kronor, samt en minskning av barn- och utbildningsnämndens budgetram med drygt fem miljoner kronor.

Det nya budgetförslaget godkändes av kommunfullmäktige. Beslutet innebar dessutom att kostnaden för en fritids- och talpedagog på 750 000 kronor godkändes, liksom 300 000 kronor till inköp av kläder inom barnomsorgen, liksom mindre extra summor till praktiksamordning och till kulturskolan.

Ydre kommuns budget för 2017 omsluter därmed cirka 230 miljoner kronor och beräkningen pekar då på ett överskott på drygt fyra miljoner kronor.

Anna-Lena Svensson (S):

- Jag skulle vilja tillägga att inflödet av ensamkommande barn har avstannat nästan helt och hållet. Det är dessutom fler av dessa som lämnat Ydre, än vad vi räknade med. Den ungdomscoach som i budgetsammanhang benämns talpedagog, är för oss socialdemokrater väldigt viktig. Det är en bra satsning, som vi är glada att kunna genomföra.

Förutsättningar i stort för Ydre kommun bygger på en oförändrad befolkningsutveckling till och med i första hand år 2020, vilket innebär 3 660 invånare. Men redan här flaggar politikerna för att de hoppas på en liten men viktig ökning från och med 2018 års budget och framåt.

I övrigt följer Ydre kommuns kostnader inom de olika huvudområdena, även om kostnader för boende avviker 17 procent i förhållande till SKL:s analysgrupp. I övrigt ligger alla utgifter inom plus minus få procentenheter.

De olika förvaltningscheferna i Ydre meddelar att det trots allt finns viss anledning till oro.

Kommunchefen Pär Fransson meddelade att det finns klara rekryteringsproblem inom kommunens administration som kan ställa till problem. Detta märks särskilt inom bygg- och miljöförvaltningarna, liksom inom ledningsgruppen.

Ekonomichefen meddelar att kostnader för löneglidning är ett problem, att se upp för, liksom kostnader för dubbelbemanningar vid pensionsavgångar, uppdateringen av ekonomistyrningssystem, samt licenskostnader för datorprogram.

Tekniske chefen meddelar att kostnader för belysning kommer att öka, bland annat i Broby.

Barn- och ungdomsförvaltningen varnar för en administrativ tjänst som inte är budgeterad, IT-kostnader som saknar täckning, löneglidning, skolskjutsar, dubbelbemanning och höjda kostnader för grundsärskolan. Dessutom varnar förvaltningen för att budgeten efter justeringar inte stämmer överens med verkligheten.

Socialchefen varnar för ett underskott inom HVB-verksamheten och ser ekonomiska frågetecken kring ensamkommande och IFO, individ- och föräldraomsorg. Kostnader för LSS ökar, liksom behovet av korttidsvistelser och bostäder med särskild service. Förvaltningen varnar även för att det är en oroande ökning av obetalda hyror, som därmed automatiskt hamnar på kommunens bord.

Vissa kompetensområden kan endast uppfyllas med hjälp av inköp av konsulttimmar. Inom äldre- och handikappomsorgen kommer det att ske ett fortsatt budgetöverskridande till följd av ökad vårdtyngd samt behov av dubbelbemanning på särskilda boende. Det nya vikarieschema som infördes i september har dock resulterat i lägre vikariekostnader.

Nej, det var inte fullt lika varmt och soligt vid decembermötet, när budgeten skulle revideras, som i somras, när den ursprungligen beslutades. Ledamöterna tog sig dock hem i snörusket stärkta av julig landgång och julig must.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om