Jul på hjul rullade på jättebra

När inget är som vanligt får man tänka om. Torpöslingan som är vana att samarbeta valde Jul på hjul. Ett lyckat koncept i Ydre.

Solbritt Natansson från Asby udde köpte en julros i Kvarnkulla.

Solbritt Natansson från Asby udde köpte en julros i Kvarnkulla.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-12-21 14:00

Efter fyra intensiva helger är det över.

I huvudsak rör det sig om kvinnliga företagare. Stebbarps gård med sina marmelader och välkända blåbärsglögg, Nääs kött och vilt, Kvarnkulla handelsträdgård med presentbutik, Brostorps Ostkaka, och Atelje Ko-la kläder. Att jobba tillsammans och samköra annonser och öppettider har sina fördelar.

undefined
Många olika sorters ostar fanns att välja på i Brostorp.

I Brostorp där man vanligtvis har lokalerna fulla av kaffegäster så här års, är upplägget annorlunda. Ostbutiken har flyttats ut till ett långt marknadsstånd där kunden själv får plocka i ostar, marmelader och senap med mera, i en kasse. Därefter får de gå till kassan som också flyttat utomhus till verandan. Där finns även ett par kaffebord för den som ändå vill fika och i ett närliggande växthus där ostkaka också serveras.

Magnus Ydrestrand som driver gården Brostorp tillsammans med sin hustru Camilla berättar:

– Det är första året som vi inte står på julmarknader sedan 2013. Det gör vi i hela november annars så det blir lite annorlunda i år.

undefined
Brostorps ostkakor och ostar fick flytta ut utomhus under Jul på hjulhelgerna.

– Näst sista lördagen hade vi försäljningsrekord här, så det var jätteroligt, säger Camilla.

En av besökarna är Lennart Hjalmarsson från Hestra:

– Hustrun jobbar i Ydre kommun och fick en gentil julklapp i år i form av ett presentkort. Det är det vi är ute och förstör nu. Det var en jättebra julklapp som gynnar det lokala.

undefined
Lennart Hjalmarsson följde med hustrun som fått julklapp av Ydre kommun.

På gräsmattan står ett partytält. Där håller Annika Ydrestrand till med broderade handdukar och sittpuffar med traktorer och kossor på bland annat.

– Det är inget annat att göra i dessa tider. Det blir mycket bärande in och ut men det är det ju på marknader också, säger hon.

Att vara företagare på landsbygden är väldigt ensamt, säger Ann-Cathrine Nilsson på Kvarnkulla som under detta tråkiga år är väldigt tacksam att ha kollegor i form av andra företagare runt omkring.
 

undefined
Solbritt Natansson från Asby udde köpte en julros i Kvarnkulla.

– Jul på hjul har gått jättebra. Det har flutit på bra med lagom mycket kunder så vi har kunnat hantera det på ett säkert sätt. Det har varit roligt att kunna skicka kunderna vidare till andra genuina hantverkare och göra det här tillsammans. 

Ann-Cathrine märker också att hon tack vare upplägget har nått ut till kunderna på ett nytt sätt, exempelvis har fler förstått att deras butik har öppet större delen av året, och att det inte bara är en handelsträdgård.

undefined
Atelje Ko-la kläder fick lyfta ut sina broderade handdukar och pärlbroderade smycken.

Hon avslutar:

–Idén till jul på hjul föddes när inte julmarknaderna blev av. Jag vet inte om det skulle gått lika bra utan coronan.
 

undefined
Tomtar på rad väntar på nya hem hos Kvarnkulla
Inredning och presenter hos Kvarnkulla handelsträdgård.
Inredning och presenter hos Kvarnkulla handelsträdgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!