Kattsläkt i Ydre poppis i Stockholm – köpare står i kö

Kattfamilj från Ydre har blivit omåttligt populära i Stockholm, men det såg mörkt ut för köparna ett tag när kattmamman försvann.

Katte till vänster och hennes unge Pelle som kommer stanna med familjen Karlsson.

Katte till vänster och hennes unge Pelle som kommer stanna med familjen Karlsson.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-12-06 12:00

På gården Lilla Lodhult i Ydre bor en speciell bondkatt som heter Katte. Hennes kattungar har blivit omåttligt populära i Stockholm där de blivit tingade innan födseln. 

Dottern Ida fick Katte i present när hon var två år och efter några år hade Katte fött ett par kullar med ungar. En av de sista hamnade i ett stall i Stockholm, där blev den så populär att flera stalltjejer ville ställa sig i kö om Katte skulle få fler kattungar.

– Kattungen Billy charmade alla i stallet eftersom han är väldigt kelig och alltid vill vara med, säger ägaren Anna-Karin Karlsson.

– Det var superkul att höra, Katte är verkligen en jättebra mamma.

undefined
Ida Karlsson med kattungen Pelle och Anna-Karin Karlsson med katten Katte, som fått 22 stycken kattungar på 2 år.

Men ett tag såg det ut som att stockholmstjejerna inte skulle få några kattungar från Ydre. Katte tålde nämligen inte den nya hunden som införskaffades förra sommaren och så småningom försvann hon.  

– Det var lite osäkert ett tag om hon skulle komma hem alls.

Familjen letade varje dag och befarade det värsta. Efter ett halvår fick de kort syn på Katte en bra bit från gården. Ett par månader senare dök hon upp på samma ställe igen. 

– Vi jublade när vi fick se henne. Hon var jättemager med en stor kula på magen, vi förstod genast att hon var dräktig igen.

Trots att Katte aldrig åkt bil tidigare hoppade hon självmant in och lade sig för att sova i baksätet. Efter bara en vecka födde hon en kull med ungar. Det blev chockartat när de började räkna. 

– Jag höll på att storkna när Ida tog fram unge efter unge, skrattar Anna-Karin. 

Det var inte mindre än nio stycken. 

undefined
Familjen fick en chock när de räknade till nio stycken kattungar.

Hon ringde hästtjejen i Stockholm och snabbt blev sex av kattungarna tingade av stallkompisar. En ska familjen behålla själv och två blir kvar i trakten.

– Så skönt att det ordnade sig, annars vet jag inte vad vi skulle gjort.

För tillfället går det åt 1,6 kilo blötfoder och två liter mjölk, samt fyra kattlådor.

– Vi har behövt skaffa en soptunna till, det är så många påsar med kattskit. Jag har köpt kattsand för över 3000 kronor, skrattar hon högt.

undefined
Kattungen Lilla My kommer bo kvar i trakten hos en annan familj.

Snart bär flyttlasset av till Stockholm för sex av kattungarna och Katte ska också flytta. Hon har steriliserats och ska bo hos en familj på landet i Nyköping.

– Det är jättetråkigt, men hon trivs verkligen inte här med hunden. Det är en så fantastiskt mysig katt att vi är beredda att släppa iväg henne.

Dottern Ida är ledsen över att Katte ska flytta men är glad att få behålla Pelle, en av ungarna från den stora kullen.

undefined
Katte till vänster och hennes unge Pelle som kommer stanna med familjen Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om