KG List förvärvar sågverk i Österbymo: "Fortsätta växa genom högre förädling"

Sveriges ledande tillverkare av limfog i lövträ, KG List i Norrhult, har förvärvat Almo Hardwood sågverk i Österbymo.

KG List i Norrhult har förvärvat sågverket i Österbymo. Foto: Lars-Göran Bexell

KG List i Norrhult har förvärvat sågverket i Österbymo. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-06-11 12:00

– Det är ett sätt för oss att kunna säkra råvaran och investera vidare, säger Johan Ingvarsson, vd för KG List.

KG List, beläget i Norrhult fyra mil nordost om Växjö, producerar sedan 1950-talet limfog i lövträ som används i bland annat kök, möbler, snickerier, dörrar och trappor. Nu har företaget förvärvat sågverket Almo Hardwood i Österbymo.

– Genom förvärvet kan vi säkra råvaran och på så sätt fortsätta att växa genom högre förädling av framförallt ek. Vi kommer närmare råvaran och kan i ett tidigare skede i processen påverka dimensioner och kvaliteter, säger Johan Ingvarsson.

KG List är redan idag en betydande kund till Almo Hardwood men efter förvärvet kommer större delen av sågverkets produktion att säljas till externa kunder.

– Mixen av kvaliteter och dimensioner är viktigt för det totala utbytet. Vi hoppas att råvaruleverantörerna av timmer ser positivt på förvärvet och en högre förädling av den svenska lövråvaran i Sverige, säger Johan Ingvarsson.

KG List kommer att verkställa den redan beslutade investeringen av en ny biobränslepanna i sågverket i Österbymo som ska vara driftklar i september 2017. Man kommer även att påbörja investeringen av fyra nya torkkammare.

Peter Blom, säljare av Almo Hardwood i Sverige kommer att sitta kvar i ledande befattning i Österbymo fram till årsskiftet samtidigt som han kommer att driva vidare Almo Hardwood i Lettland som inte berörs av förvärvet i Österbymo.

I samband med övertagandet byter sågverket namn tioll Österbymo Hardwood och Johan Ingvarsson tillträder som vd för bolaget.

* KG List är ett helägt dotterbolag till Active Invest, en svensk industrikoncern med över 400 anställda och en omsättning på drygt 1,2 miljarder kronor.

Johan Ingvarsson, vd för Österbymo Hardwood.
Johan Ingvarsson, vd för Österbymo Hardwood.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om