Klartecken för Ydreaffär

Nu är det klart. Filadelfiaförsamlingen i Ydre går vidare med planerna att köpa Ydre- och Bulesalen plus tillhörande annex i Österbymo. – Visst har saken diskuterats flitigt i vår församling, och visst blev vi lite oroliga när reaktionerna på kommunfullmäktigemötet var så våldsamma, säger vice ordföranden Karl-Erik Hagström. Men vi vill ju bara samhällets bästa och vi tror att det kommer att blåsa över och bli jättebra för alla parter.

Ydre2016-12-06 10:00

Det var för några veckor sedan vi skrev om det oerhört välbesökta fullmäktigemötet i Ydre där försäljningen av Österbymo Värdshus med tillhörande samlingslokaler skulle säljas.

Diskussionen blev både långvarig och stundtals mycket hård och den 200 personer starka åhörarskaran gjorde sitt till för att uttrycka sina åsikter.

Standardhöjning

Sedan dess har rykten gjort gällande att den tilltänkta köparen, Filadelfiaförsamlingen i Ydre, fått kalla fötter och hoppat av affären. Detta dementeras dock av ledningen.

– Vi ämnar gå vidare med kommunens planer och med våra planer, som sammanfaller. Nu ska vi för det första invänta överklagandetiden som går ut den 16 december och därefter överlämna frågan till församlingens fastighetsavdelning för vidare arbete.

Karl-Erik Hagström har goda förhoppningar att det ska bli bra såväl vad gäller åsikterna i Ydre och Österbymo, som med lokalerna i sig. Han utlovar en ordentlig uppfräschning och en rejäl standardhöjning.

– Det blir investering i en bra ljud- och bildavdelning samt inrättande av ett serveringskök. Det blir blommor och trevligt och det kommer att finnas en vaktmästare på plats så eventuella hyresgäster av lokalerna kommer till välordnade förhållande.

Fördel för krögare

Han berättar att församlingen bedriver sin verksamhet enligt ett traditionellt schema och att det därför handlar om ungdomsverksamhet ett par dagar i veckan, någon aktivitet på fredagar och i övrigt aktivitet på söndagsförmiddagar.

– Övriga tider vill vi gärna hyra ut lokalerna till företag, föreningar, kommunen och privatpersoner. Vi har varit tydliga med redan från början att våra regler är restriktiva när det gäller danser och alkoholförtäring i samband med kommersiella fester. I övrigt ser vi inga hinder och all uthyrning kommer att ske efter en dialog där vi försöker gå hyresgästen till mötes.

– Vi vill samhället bästa och det har aldrig varit fråga om att gå i strid. Tvärtom vill vi satsa mellan 60 000 och 70 000 på ljud och bild, samt i övrigt material till upprustning av lokalerna. Arbetet gör vi inom församlingen själva.

Från oppositionens sida har det hörts röster som ifrågasätter att lokalerna ska delas. Karl-Erik Hagström förklarar att det kan vara en fördel för en eventuell framtida krögare på Rosa Huset, eftersom denne då inte behöver stå med en stor lokal som oftast står tom. Driftskostnaden beräknas uppgå till ett par hundratusen per år.

– Bättre då att krögaren hyr av oss vid dessa tillfällen. Och vi ser gärna att den flytt av pizzerian som det talats om, genomförs.

– Ja, jag har hört detta om alkoholförtäring och om danser och liknande. Men jag vill vara tydlig, vi har sagt detta till kommunen från första kontakten och fram till nu. Så denna diskussion måste kommunen ta, inte vi inom församlingen.

Stämmer inte

– Vi har drivit vår verksamhet i 100 år och liknande lösningar finns i Linköping och i Tranås, där lokaler hyrs ut till företag, föreningar, kommuner och privatpersoner. Så vill vi ha det. Vi är alla Ydrebor och vi vill alla samhällets bästa. Vi har inte tagit någon strid inom media eller på Facebook, och vi tänker inte starta nu.

– Filadelfiaförsamlingen har inte haft för syfte att köpa Ydresalen för att sedan stänga alla andra ute från möjligheten att nyttja lokalen. Det är sorgligt att höra och se inlägg på olika sociala medier som inte stämmer med den intention som vi har haft och fört fram till kommunen och samtliga partigrupper vid fler än ett tillfälle, avslutar Karl-Erik Hagström.

Filadelfiaförsamlingen i Ydre har 84 medlemmar. Den nuvarande lokalen kommer att avyttras så snart de nya lokalerna har förvärvats.

– Vi har krav på uppfräschning där också. Och krav på handikapptillgänglighet. Bättre att vi satsar det i Ydre- och Bulesalen och på Annexet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om