Här täcker politikerna ökade kostnader för skolmaten

Att priset på livsmedel ökat kan knappast ha undgått någon. Frågan är vad man ska göra åt saken. I Ydre är svaret: ordna fram mer pengar. Istället för att skära ner på mjölk och kött har politikerna bestämt att öka utgifterna för skolmaten.

Elisabet Hagström tycker att mjölken hör hemma på menyn för barnen. "Jag kanske är jävig där, men jag har varit bonde och är uppvuxen på en gård. Jag tycker att det är basen, att mjölk ska de ha, barnen. De behöver kalk när de växer."

Elisabet Hagström tycker att mjölken hör hemma på menyn för barnen. "Jag kanske är jävig där, men jag har varit bonde och är uppvuxen på en gård. Jag tycker att det är basen, att mjölk ska de ha, barnen. De behöver kalk när de växer."

Foto: Agnes Ganestål

Ydre2023-04-28 10:19

– Vi har ju lagt ut besparingar på olika enheter, men nu kan ju inte kostenheten hålla sin budget, för priserna har gått upp så mycket.

Så säger Elisabet Hagström (C), kommunstyrelsens (KS) ordförande i Ydre. För att möta de ökade matpriserna beslutade man under senaste mötet i KS att skjuta till 330 000 kronor extra.

– Vi bestämde att vi skulle skjuta till pengar, att vi inte ska dra ner nånting på själva kosten. För vi tycker att det är så viktigt att barnen får bra mat.

Kostenheten hade kommit med förslag på saker man annars skulle kunna dra ner på för att spara pengar. Att sluta servera mjölk på skola och förskola beräknades exempelvis kunna ge 140 000 kronor årligen i besparingar, att gå från en till två vegetariska dagar/soppdagar i veckan ytterligare 70 000 kronor.

Hade det inte kunnat vara bra med en till vegetarisk dag?

– Det kanske vi tycker, men barnen vill ju inte ha det, de äter det ju inte.

undefined
Elisabet Hagström tycker att mjölken hör hemma på menyn för barnen. "Jag kanske är jävig där, men jag har varit bonde och är uppvuxen på en gård. Jag tycker att det är basen, att mjölk ska de ha, barnen. De behöver kalk när de växer."

Förra året började man dra ner på mängden kött i vissa rätter, som exempelvis grytor. Så ska man göra i år också. Men några ytterligare ändringar i matens innehåll är inte aktuella just nu, enligt kostchefen Lovisa Andersson. Inflationen spelar dock en avgörande roll för hur det blir på längre sikt.

– Man får ju följa prisutveckling på livsmedel såklart, så det beror ju helt på hur det utvecklas.

Trots att man inte drar ner på själva kosten, så genomförs ändå vissa förändringar för att minska kostnaderna. En ändring är att förvaltningarna ska börja debiteras sin egna kostnader för kaffe, fika och frukt, något som tidigare dragits från kostenhetens budget. Det handlar också om att systemet för hur skol- och förskolepersonalen betalar sina luncher ska ses över.

– Det finns förslag på hur man skulle kunna göra, men det är inte beslutat än hur och när det ska ske.

Ett exempel på ett sådant förslag är en sorts måltidsabonnemang som finns i andra kommuner.

undefined
Ett besparingsförslag var att sluta servera mjölk i skola och förskola. Ett annat att ersätta smör med margarin. Inget av det blir nu av när kommunstyrelsen istället skjuter till pengar till kostenheten i Ydre. (Genrebild)

På måndag väntar en heldag med budgetarbete för Elisabet Hagström. Då ska man bland annat diskutera vad man skulle kunna dra in på när man nu bestämt sig för att öka utgifterna till kostenheten.

Någon tanke redan nu på vad det skulle kunna vara?

– Nej, det kan jag inte säga just nu, utan vi får ju hjälpas åt.

Kunde det inte vara en god idé att dra ner på köttet i skolan? "Det kanske vi tycker, men barnen vill ju inte ha det, de äter det ju inte", säger Elisabet Hagström.
Kunde det inte vara en god idé att dra ner på köttet i skolan? "Det kanske vi tycker, men barnen vill ju inte ha det, de äter det ju inte", säger Elisabet Hagström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!