Konsult åtalad för trolöshet mot huvudman

En kvinna som har förtroendeuppdrag i en förening i Ydre kommun har åtalats för två fall av grov trolöshet mot huvudman. Hon nekar till brott.

En redovisningskonsult har åtalats för två fall av grov trolöshet mot huvudman.

En redovisningskonsult har åtalats för två fall av grov trolöshet mot huvudman.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ydre2023-04-20 15:00

I en stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt anklagas kvinnan för att i sin anställning som redovisningskonsult ha fört över närmare 1,8 miljoner kronor från ett företag till sig själv. Detta ska ha skett vid 111 tillfällen mellan januari 2018 och oktober 2019, vilket Smålands-Tidningen var först med att rapportera. 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningen bör bedömas som grov då det drabbade företaget "tillfogats betydande skada" och då det skett systematiskt. Åklagaren anser även att gärningen varit av särskilt farlig art då den varit "svårupptäckt och förslagen".

Redovisningskonsulten åtalas dessutom för ytterligare ett fall av grov trolöshet mot huvudman genom att utan tillstånd föra över drygt 650 000 kronor från ett annat företag till sig själv. Detta ska ha skett mellan januari 2018 och juni 2019 i Stockholm. 

I förhör har den åtalade redovisningskonsulten nekat till bägge brotten. 

För ett tiotal år sedan dömdes den nu åtalade kvinnan för urkundsförfalskning. Göta hovrätt kom fram till att hon hade förfalskat namnteckningen på två skuldebrev på sammanlagt 270 000 kronor. De förfalskade skuldebreven accepterades i tron att de var äkta och låg till grund för lån som utbetalades. Straffet blev villkorlig dom och 60 dagsböter. 

Linköpings tingsrätt hade tidigare dömt kvinna för grovt bedrägeri till fängelse i ett år, men det åtalet ogillades av hovrätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!