Kostar på med hög social kompetens

För att locka en person med hög social kompetens krävs åtgärder utöver det vardagligt trista grå. Det vet i stort sett alla sociala förvaltningar inom våra kommuner - det vet socialchefen i Ydre, Camilla Ljungdahl.

Ydre2018-01-23 15:30

Av den anledningen föreslår hon att kommunen redan i rekryteringsprocessen ska locka med möjligheter till högre lön än annorstädes, samt att dessutom krydda anrättningen med extra pensionsutbetalningar.

Det är på kommunstyrelsens nästkommande sammanträde i Ydre det ovanliga ärendet ska tas upp för behandling.

Dubbelt svårt

Ydre kommun har under en längre tid haft svårt att rekrytera och sedan behålla socialsekreterare inom individ och familjeomsorgen. För att lösa behovet har förvaltningen därför måst hyra in konsulter inom området till sin hjälp.

Men nu har det blivit sådan brist på kompetent personal inom området, i så många kommuner, att det till och med är svårt att hitta konsulter som är beredda att hoppa in och lösa situationen.

I underlaget till kommunstyrelsen skriver socialchefen Camilla Ljungdahl att det utöver allt annat, är problem inom ett område där just stabilitet och goda relationer, är extra viktiga, mellan ansvarig tjänsteman och den som söker råd eller hjälp.

Individuella avtal

-Lagstiftningen förändras 2019, vilket innebär att det blir krav på att vara socionom för handläggning av barnärenden. Detta komplicerar situationen ytterligare.

Redan tidigare har det därför diskuterats inom kommunen om möjligheterna att locka med högre löner, och eller andra löneförmåner.

-Det vi avser är möjligheten att teckna individuella avtal gällande villkorad lön eller extra pensionsutbetalningar. Och det vill ni kunna marknadsföra redan i rekryteringsprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om