I matsalen står en frysbox som har varit full med mat. Här ska deltagarna rädda vad som räddas kan i ett ihopdiktat scenario där strömmen gått vid kris. Deltagare och två kursledare turas om vid kastrullerna.
Innan kursen funderade ledaren Olle Forsell på vad folk har i sina frysar och han har experimenterat med att lägga in fiskpinnar i ättikslag.
– Svälter du så äter du men det blev inget vidare. Så vid ett strömavbrott – ät upp fiskpinnarna först, skrattar Olle.
Vad ska man då göra först vid en kris? Sortera upp maten så du vet vad du måste ta hand om först.
Rent kött och fisk är prioritet och deltagarna har fått salta in det i baljor. Då får man en respit på några dagar för att ta hand om resten.
– De har fått laga en köttgryta på stekar och sommargrönsaker som de steriliserat i honungsburkar i en tryckkokare. Självklart så åt vi tillsammans av köttgrytan också, berättar Olle.
Att det lyckats syns på locken, de buktar ner tack vare vakuumet som uppstått.
I några papperspåsar ligger deltagarnas ranson av torkat kött som de får ta med sig hem efteråt.
– Allt vi gör här är inte kulinariska läckerheter, men vi försöker påvisa de olika tekniker som finns för att rädda maten. Det torkade köttet kan man tillaga senare. Här har de fått lära sig att torka köttet.
Det har varit mycket teori mellan passen där Eve-Mai bland annat gått igenom farliga bakterier och toxiner.
Över öppen eld har de konserverat päron i glasburkar utomhus. De har fått göra en varmrök, lärt sig att koppla ihop två grillar för att skapa en kallrök som får maten att hålla ännu längre.
– De har även bakat över elden, lagt in sik, gravat sik, picklat gurka och gjort surkål, så de fick gå igenom fermentering. Även om de har picklat gurka innan får de lära sig hur de olika bakterierna ska bekämpas, säger Olle.
Under sista delen av kursen står mjölk på schemat.
– Vid en elkris är det många mjölkbönder som riskerar att få hälla ut mjölk i avloppet. Har man då chans att komma över ett antal liter så kan man göra grädde, smör, yoghurt, ost och creme fraiche. Allt detta ägnar vi sista dagen till.
Intresset för kursen har varit stort så en ny kurs kommer det att bli.
Maarit von Becker från Nybro drömmer om att bli självförsörjande.
– Vi jagar mycket och har tre fulla frysar med kött. Jag vill lära mig vad man kan göra med allt så det inte hamnar i frysen alls.