Kvinnan genomskådade bluffen – nu har händelsen anmälts

När en välkänd bank hörde av sig till en kvinna i 75-årsåldern anade hon oråd. Nu har en anmälan upprättats om försök till bedrägeri. "Det där gjorde hon väldigt bra. Det är så vi vill att man ska agera", säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Ydre2022-10-27 19:00

Det var i tisdags som en kvinna i Ydre tog emot ett sms från en välkänd bank. Budskapet var att någon försökt att göra en transaktion men att banken stoppat överföringen.

– Banken ville att kvinnan skulle höra av sig på ett telefonnummer om det inte var hon som gjort transaktionerna, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisen.

Eftersom kvinnan, som är i 75-årsåldern, saknar ett konto hos den aktuella banken anade hon oråd.

– Hon förstod att det här inte kunde vara något som hon var involverad i, säger Dennis Johansson Strömberg.

I stället för att gå på bluffen valde kvinnan att ta kontakt med banken direkt via ett officiellt nummer. I samband med det fick hon det svart på vitt att hon utsatts för ett bedrägeriförsök.

– Inget ska ha försvunnit. Kvinnan var alert och med i matchen – det var bra agerat, säger Dennis Johansson Strömberg.

Han berömmer kvinnan för hennes rådiga agerande.

Bedrägerier och bedrägeriförsök är vanliga brott och enligt Dennis Johansson Strömberg riktar de sig ofta mot äldre personer. Om man känner sig osäker på om en avsändare verkligen är den som den utger sig för att vara råder han till att försöka att nå avsändaren på ett annat sätt.

– Just det här med att ta reda på telefonnummer är ett jättebra tips, säger han.

Händelsen har polisanmälts och rubriceras som försök till bedrägeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!