Landets mest likvärdiga skolor

Det börjar nästan bli en tradition, att lovorden haglar över skolverksamheten i Ydre. Återigen får de en topplacering när Lärarnas Riksförbund rankar landets bästa skolkommuner, och inte nog med det, de är den mest likvärdiga kommunen i landet. ”Lärare och ledning gör ett fantastiskt jobb”, säger den tillförordnade barn- och utbildningschefen Lotta Engdahl.

Den tillförordnade barn- och utbildningschefen Lotta Engdahl är glad över de goda resultaten i den färska skolrankningen och skickar beröm till all personal på kommunens skolor.

Den tillförordnade barn- och utbildningschefen Lotta Engdahl är glad över de goda resultaten i den färska skolrankningen och skickar beröm till all personal på kommunens skolor.

Foto:

Ydre2016-09-14 09:00

Varje år genomförs massvis av rapporter och rankningar som visar vilken kommun i landet som är bäst inom ett visst område, eller sämst om man vänder på steken. Skolan är ofta i fokus, och vikten i att huvudmannen sköter sitt jobb hamnar under den så viktiga och avgörande luppen. Allt som oftast, eller nästintill alltid, är Ydre i topp, så även den här gången. När Lärarnas Riksförbund slutförde rapporten ”Lika tillgång till lika utbildning” hamnar kommunen på plats 50, bara Vadstena är bättre i hela länet.

”Behörig personal”

– Vi ska vara stolta över skolorna i Ydre. Ledning och lärare gör ett fantastiskt jobb och det här ska verkligen uppmärksammas, säger den tillförordnade barn- och utbildningschefen Lotta Engdahl och fortsätter:

– Anledningen till de goda resultaten är ju att vi har behörig personal, man jobbar från förskola och uppåt, både med kunskapsutveckling och trygghet samt att vi har duktiga pedagoger. Det tror jag är den största delen i det hela.

Likvärdighet

Med fem utgångspunkter belyser rapporten de stora skillnaderna som finns såväl mellan som inom landets kommuner. Likvärdighet, elevresultat, resursanvändning, löner och behörighet spelar alla en viktig roll. När det gäller det förstnämnda, ja då är Ydre absolut bäst i hela Sverige.

– Vi tar absolut åt oss. I onsdags gick vi igenom en hel del statistik på kommunhuset, och där ser vi att vi har väldigt goda resultat. Det är jätteviktigt att man också kör ut det till alla medarbetare, så att de blir medvetna om det, säger Lotta Engdahl.

Definition

Likvärdighet kan vara en svårdefinierad punkt, som kan tolkas olika från rapport till rapport, men så här beskriver utförarna, Lärarnas Riksförbund, betydelsen. 

”Den definition av likvärdighet som används i denna undersökning är att i en likvärdig skola har elevernas socioekonomiska bakgrund så liten inverkan på resultatet som möjligt. I en likvärdig skola har inte heller skolans geografiska plats någon betydelse för elevernas resultat och elevsammansättningen är sådan att kamrateffekterna är små”.

Ydres sämsta punkt är lärarlönerna, något som den tillförordnade chefen tror kan se betydligt bättre ut vid nästa års rankning.

– Politikerna har ju valt att prioritera lärarna vid lönerevisionen 2016. Då fick de en löneökning på fyra procent, så där har man verkligen sett problemet och valt att satsa på lärarlönerna, säger Lotta Engdahl och fortsätter:

– Det är väldigt skönt att vi har politikerna med oss, och samtliga är överens om att vi ska satsa på skolorna.

För Kinda blev det en betydligt sämre placering, nämligen plats 148. Om man sammanställer länets alla kommuner ser det ut så här:

38) Vadstena, 50) Ydre, 56) Söderköping, 66) Linköping, 78) Ödeshög, 132) Motala, 136) Boxholm, 148) Kinda, 189) Valdemarsvik, 194) Åtvidaberg, 271) Norrköping, 290) Finspång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om