Länsstyrelsen ska genomföra naturvårdsbränning

Under fredagen kommer länsstyrelsen att genomföra en naturvårdsbränning i Ydre kommun. Rökutvecklingen förväntas bli kraftig och lukten kommer att kännas i flera dygn.

På fredagen genomför länsstyrelsen en naturvårdsbränning inom naturreservatet Stutagölen i Ydre kommun. (Bilden är tagen vid en tidigare naturvårdsbränning.)

På fredagen genomför länsstyrelsen en naturvårdsbränning inom naturreservatet Stutagölen i Ydre kommun. (Bilden är tagen vid en tidigare naturvårdsbränning.)

Foto: Länsstyrelsen

Ydre2022-05-05 13:55

Naturvårdsbränningen kommer att ske i ett 6,5 hektar stort skogsområde inom naturreservatet Stutagölen. Området ligger i den södra delen av sprickdalslandskapet kring sjön Sommen, cirka en mil nordost om Österbymo.

Bränningen inleds mitt på dagen och fortsätter fram till kvällen. Efterbevakningen ska ske tills den sista rökhärden slocknat – och tre dagar efteråt.

– Syftet med naturvårdsbränningen är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Många växt- och djurarter är beroende av att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Magnus Melander, biolog på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsbränning genomförs då vädret och markförhållanden är gynnsamma. Det ska helst vara mycket torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat och gynna växter och djur.

Länsstyrelsen skriver att säkerheten är viktig i samband med naturvårdsbränningar. Själva bränningen genomförs av en bränningsentreprenör samt med inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och skogsbrandflyg. 

Allmänheten har, enligt länsstyrelsen, blivit informerad via massutskick till hushållen innan branden startas.

Länsstyrelsen varnar för att rökutvecklingen kommer att bli kraftig under själva bränningen och röklukt kommer att kännas under flera dagar. Vindriktningen avgör vilka boende i området som kommer att känna lukten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!