Lena vann SM-silver för sin marmelad

På Stebbarps gård växer det silverbär. Jodå, för när Lena kokar marmelad på vinbär och hallon då blir det silver på burk.

Lena Gunnarsson med marmeladen som gav henne SM-silver.

Lena Gunnarsson med marmeladen som gav henne SM-silver.

Foto: Lena Gunnarsson

Ydre2020-10-17 19:00

Glasstanten Lena Gunnarsson i Stebbarp skickade tre marmelader till Eldrimners SM i mathantverk. Hon satt hon klistrad vid datorn då vinnarna skulle kungöras digitalt i år, via Eldrimners youtubekanal.

170 olika företag hade skickat in 470 bidrag till de 44 olika klasserna såsom bröd, vinäger, mejeri, chark med flera. Lena Gunnarssons Svart Hallonmarmelad, tävlade i kategorin "Klassisk marmelad utan tillsatt pektin".  Eldrimners verksamhetsansvarige Bodil Cornell förkunnade Stebbarps Gård som silvermedaljör för marmeladen gjord på svartvinbär och hallon.

Motiveringen löd:

Ett väldigt fint mathantverk med vacker rödlila färg samt ärliga och tydliga smaker av både hallon och svarta vinbär. 

– Det var kul att få ett sånt utlåtande. Jag är jätteglad för det här, säger en glad Lena Gunnarsson som snabbt firade med alkoholfri bubbel och en kexchoklad.

Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

Lena som tidigare tävlat i glass-SM säger:

– Jag är ju egentligen ingen tävlingsmänniska, men ett tråkigt coronaår som det här, utan höst- och julmarknader får man hitta på något annat, avslutar den glada marmeladkokerskan från Torpön.

Men att frakta glass 75 mil kändes motigt, då tävlingen äger rum i Jämtländska Ås, så till ett annat år får hon fundera på hur hon ska lösa det. Idéer till nästa år har hon redan.

Svartvinbär och hallon i marmeladform gav Östergötland  medalj
Svartvinbär och hallon i marmeladform gav Östergötland medalj
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om