"Man måste locka med något som är roligt"

I lördags öppnade Asbybacken för säsongens skidåkande, det var även då säsongens skidskolor startade och de har i år redan cirka hundra barn anmälda.

Linus Palm, Johannes Axelsson, Algot Dahlin och Conrad Dahlin såg mycket fram emot att åka skidor. Foto: Erica Månsson

Linus Palm, Johannes Axelsson, Algot Dahlin och Conrad Dahlin såg mycket fram emot att åka skidor. Foto: Erica Månsson

Foto:

Ydre2017-01-16 10:00

Asbybacken drivs av den ideella föreningen Asby Alpina som bildades 1979. Föreningen har under alla år jobbat för att utveckla en modern skidbacke som ska locka turister och vara tillgänglig för alla.

- Nytt för i år är att vi har köpt en ny pistmaskin som har en helt annan kapacitet än de vi har haft innan, den kommer att bland annat att ge en jämnare backe och så har vi också köpt in nya snökanoner, berättar ordförande för föreningen Anders Stjärne.

När klockan slog tio och backen öppnade ringlade sig kön lång till köp av kort.

- Vi har förberett oss för den kommande invasionen, säger Stjärne med ett skratt. Han fortsätter:

Det känns fantastiskt kul att komma i gång, vid premiären brukar det vara mycket folk men i dag har det varit snudd på rekord skulle jag säga.

Dock var det liv i backen redan före klockan tio då säsongens snowboard- och skidskola började redan halv tio. Först ut i backen var nybörjargruppen Snögubbarna som består av barn i åldrarna fyra till sex år.

- I nybörjargruppen handlar det om att lära sig använda liften och svänga i backen, vi jobbar mycket med att få dem att bli stabila från början och ge dem en bra grund, berättar Erika Millestad som är skidlärare. Hon fortsätter:

- Det är så bra med skidor i dag, de är mycket lättare att lära sig åka på än vad de tidigare har varit.

Trycket är alltid stort för Asby Alpinas skidskolor och i år har de till och med fått sätta in en extragrupp för att alla ska kunna vara med. Många barn kräver också många lärare, det är ett femtontal som växlar mellan de olika grupperna.

- Vi har så fantastiskt roligt ihop, och även fast våra barn har gått klart i skidskolan så är många kvar för att det är så roligt vara här och lära andra barn, berättar Millestad.

För att driva Asbybacken krävs ett stort engagemang, ungefär hundra personer är under förberedelser och säsongen involverade i arbetet.

- Man kan driva en sån här backe antingen ideellt som vi gör eller som ett företag, men då tycker inte jag att det blir samma engagemang, driv och lust, säger Stjärne och fortsätter:

- Att det är ideellt gör att vi kan hålla låga priser och ha en bra sammanhållning och se till att alla har det roligt. Det är också viktigt för hela Asby att det finns något att göra under vintern, speciellt för de unga så att det inte bara är datorn som gäller. Man måste locka med något som är roligt.

Lite extrahjälp i liftkön. Foto: Erica Månsson
Lite extrahjälp i liftkön. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om