Man misstänks ha plågat kaniner till döds

En man i 45-årsåldern misstänks ha plågat ihjäl två kaniner. Nu har han häktats för djurplågeri och skadegörelse.

En man i 45-årsåldern misstänks ha dödat två kaniner och har nu häktats för djurplågeri och skadegörelse. (Kaninerna på bilden är fotograferade i ett annat sammanhang och har inte med händelsen att göra.)

En man i 45-årsåldern misstänks ha dödat två kaniner och har nu häktats för djurplågeri och skadegörelse. (Kaninerna på bilden är fotograferade i ett annat sammanhang och har inte med händelsen att göra.)

Foto: TT/Arkivbild

Ydre2020-08-03 15:00

Enligt kammaråklagare Erik Gunneland Dahlbäck är mannen misstänkt för att ha trakasserat flera personer. Mellan den 11 och den 17 juli i år ska mannen, som ett led i trakasserierna, bland annat ha plågat två kaniner på en adress i Ydre kommun. 

– Kaninerna dog, säger åklagaren. 

Brottet rubriceras som djurplågeri och skadegörelse. Mannen är dessutom misstänkt för att ha vandaliserat en bil den 17 juli och för skadegörelse på en bostad den 28 juli. 

– Av utredningsskäl kan jag inte gå in på några närmare detaljer, säger åklagaren. 

Mannen anhölls i sin frånvaro den 29 juli och greps dagen därpå. 

På söndagen ställdes mannen inför häktningsdomaren i Linköpings tingsrätt. Under förhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar på åklagarens begäran, nekade mannen till samtliga brott och krävde att bli försatt på fri fot. 

Tingsrätten valde dock att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för tre fall av skadegörelse samt djurplågeri. Åklagaren hade även begärt mannen häktad för egenmäktigt förfarande, men det gick inte tingsrätten med på. 

Enligt domstolen finns det risk för att mannen på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet. Han anses dock inte kunna påverka utredning och åklagarens begäran om att meddela restriktioner lämnades därför utan bifall. 

Tingsrätten beslutade även att mannen ska genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. 

Åtal ska vara väckt senast den 14 augusti.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!