Ängsmark som ska lieslås får inte slås före den 10 juli, enligt Länsstyrelsen. Först då har blommor och örter i regel hunnit fröa av sig för att behålla den biologiska mångfalden.
På Nockabo Gård lät inte grannar och vänner sig dröja. De som var inbjudna satte villigt igång hemma hos Siw och Bernt Johansson på Torpön, som så många gånger förr.
Siw berättar om gårdens historia:
– Det var min farfars farfar som startade ägandet av gården men under två generationer var det en arrendator här.
Hennes farfar kallades hem 1905 från Amerika för att ta över gården.
– Han ville inte själv. Han visste att han var fast där efter att han väl kommit dit igen. Så han reste upp sina pengar på vägen hem.
Siws föräldrar tog över 1952, tillsammans Bernt tog hon över för 34 år sedan.
– Vi äger en del och våra två döttrar äger resten. Från början var det mindre mark. Min far köpte till mark från ett sterbhus.
Slåttergäng har det varit på Nockabo sedan 1950- talet. Det var mycket mer ängar på den tiden. Ängsmark som nu blivit djurbete.
– Det var en ära förr att bli inbjuden till slåttern. Jag vet inte om det är så idag. Det är roligt att slå med lie, men jobbigt. Är man inte van slåttare så är det jobbigt, konstaterar Bernt.
I Nockabo var det 15 personer denna gång som såg till att grässtråna föll och räfsades ihop.
– Den yngste är 12 år och var med för tredje året nu. Det är årets höjdpunkt för honom, skrattar Siw innan hon fortsätter:
– Vi var ont om räfserskor i år. Det var bara jag och min dotter Märtha som räfsade hela tiden, så det var lite häftigt.
– Det var mer folk än gräs.Det gick inte att få stopp på dem, skrattar Patrik Hertzman som är svärson till Siw och Bernt och den som brukar marken numera.
Han kallar sig månskensbonde med annat heltidsjobb vid sidan om 34 gotlandstackor, bigårdar, hästar och kattor.
Bernt är den som ansvarar för hässjorna. Han kan konsten hur stakarna ska sättas ut.
– Antingen har man nio-stakar hässjor eller sju. Det beror på vad man ska hänga på dem, säger Bernt som just lärt upp Patrik.
Det är fårens och hästarnas mat som vänner från närliggande gårdar men också från Svinhult vintersäkrar genom slåttern.
Men slåttergänget har fått såväl raggmunk och fläsk, rökt sik och jordgubbstårta under dagen samt underhållning av Bernt på durspel, men också glada minnen till nästa gång.