Hästen Robust ersätter maskinernas jobb ute i skogen

Som liten var Martin Hellgren rädd för hästar, men nu är hans närmaste arbetskamrat hästen Robust. De gör skogsmaskinernas jobb och släpar timmer i skogen.

Stora tunga skogsmaskiner, som kör fram och tillbaka i samma spår innebär skador på marken. Häst och kälke är mer skonsamt. Här tar Martin Hellgren och Robust en välförtjänt paus efter det hårda arbetet.

Stora tunga skogsmaskiner, som kör fram och tillbaka i samma spår innebär skador på marken. Häst och kälke är mer skonsamt. Här tar Martin Hellgren och Robust en välförtjänt paus efter det hårda arbetet.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-01-15 20:00

Martin Hellgren och hans ardennervalack Robust kan nu ses i skogarna runt Gällerstena i Ydre. Här hugger Martin och drar ut timmer på gammalt vis. En bit bort är flera hästar med i arbetet.

En markägare vill återställa betena som de såg ut på 1950-talet och återskapa biologisk mångfald, och då utan skogsmaskiner. Det skulle vara med häst. Under mellandagarna var Martin här och högg ner en del av träden. Ett hektar ska ner. 

– Vi är så moderna att vi använder motorsåg i alla fall, skrattar Martin när han pulsar i snön bakom den muskulösa bakdelen på Robust. 

undefined
Robust tar sig fram överallt i skogen.

Det är någon plusgrad för första gången på länge.

– För några dagar sedan var det -21 grader och idag blir jag blöt om fötterna istället.

Martin har nyss lastat av några stockar intill de som dragits ut ur skogen den gångna veckan. Några är riktigt stora och tunga och får ligga underst. 

Hur tungt drar Robust?

– En häst kan dra sin dubbla kroppsvikt kortare stunder. Men det är inget man kan göra hur länge som helst, då kör man slut på dem. Det här lasset väger väl 300-400 kilo, Robust väger 700-800 kilo och det blir såklart tungt i uppförsbackarna. Det får man tänka på.

undefined
Martin Hellgren behöver inget gymkort. Efter fyra dagar i skogen är både han och Robust lagom uppvärmda. Martin kör gärna med häst för nöjes skull. Till vardags är han i byggbranschen.

Kälken han använder är från 40- eller 50-talet. Kedjorna är nya och allt fungerar fint. 

– Det är kul att visa att det går att få fram virke med häst.

Kanske lite oväntat så tyckte Martin att det var otäckt med hästar som liten. 

– Mamma brukar säga att lika rädd som jag var för hästar som barn, lika katig är jag med dem idag.

undefined
"Bästa handskvärmaren" säger Martin och lägger ullpläden över ryggen på Robust när det ska bli kaffepaus.

Men ganska snart vände det. Som tioåring hängde han med grannen Bertil Johansson som lärt honom allt om körning med häst.

– Jag cyklade till hans gård, det var väl sex-sju kilometer ungefär. På eftermiddagarna fick han alltid köra hem mig, för då var jag för trött. Jag jobbade lika mycket som han. Han gick bakom hästen och jag plockade pinnar och ris.

undefined
Fler än 40 årsringar kan ses på de grova stockarna i det understa lagret.
undefined
Martin Hellgren och Robust är på väg att lasta av 300-400 kilo virke.

Första egna hästen köpte han som 15-åring. Efter det har det blivit några stycken, men efter att ha haft både fjordhäst och Nordsvensk fastnade han för ardenner. Nu är han inne på sin sjätte.

Väl tillbaka bland granriset som kvistats av är det dags för lite kaffepaus. Robust får hö att mumsa på. När han jobbar så hårt som denna vecka går det åt mellan 15-20 kilo hö om dagen, plus havre förstås.

– Frukosten får han klockan fem. Den tuggar han i sig under två timmar. Sen kör vi hit och jobbar fram till tre ungefär. Han är världens snällaste häst, tror jag.

undefined
Här ligger drygt tre dagars jobb. Fler timmerstockar ska hit innan arbetet är klart.
undefined
Martin Hellgren kör gärna med häst för nöjes skull. Till vardags är han i byggbranschen.
En svettig häst kan bli kall när den står still. Martin ger kompisen en ullpläd och en hötuss när han själv tar sig en mugg kaffe.
En svettig häst kan bli kall när den står still. Martin ger kompisen en ullpläd och en hötuss när han själv tar sig en mugg kaffe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om