Tio år har gått sedan René Mraule blev medlem i Miljöpartiet, åtta sedan han började engagera sig kommunpolitiskt.
– Jag satt hemma en fredagskväll och tänkte på allt gnäll man hör. Då funderade jag på vad jag gör för att världen ska bli bättre – och så bestämde jag mig för att gå in i politiken.
Varför Miljöpartiet?
– Om man inte bryr sig om naturen så blir alla andra frågor ganska värdelösa. Har vi inte luft att andas och ingen mat att äta, då slipper vi också bestämma om annat. Det blir ickefrågor.
Nu, som ensam intressent att driva partiets frågor vidare i kommunen, tackar René Mraule för sig. Miljöpartiet kommer därmed inte att ställa upp i årets kommunval i Ydre.
– Det känns tråkigt, såklart. Vi har ganska länge haft ett samstyre här i Ydre och vi kommer oftast överens i frågorna, men inte alltid från början. Vi har ganska många diskussioner innan vi kommer fram till vad vi vill göra. Ibland är det bra med folk som tänker olika eller ifrågasätter varandra. Nu försvinner en röst, vad händer med demokratin då?
Känner du någon oro för Ydres framtid nu när Miljöpartiets röst försvinner?
– Nej, inte mer än den oro som redan finns i världen. Den återspeglas här, men jag ser ingen speciell risk för Ydre. Vi sköter det ganska bra här eftersom vi har samstyre. Jag får, genom min insynsplats i kommunstyrelsen, vara med och diskutera även om jag inte får rösta och fatta beslut. Så länge vi behåller systemet, med samstyre och insynsplats, så ser jag inga problem.
René Mraule är noga med att belysa att Miljöpartiet i Ydre inte är nedlagt, bara vilande.
– Jag röstar på Miljöpartiet ändå, för att markera att det borde finnas. Jag hoppas att andra som vill ha kvar Miljöpartiet i Ydre gör samma sak. Det kanske blir en bortslängd röst i år, men ser man att det finns vilja hos folket så kan det startas upp igen.
Skulle du vara intresserad av att gå in i politiken igen, om fler visar intresse?
– Ja, men jag skulle gärna se att man har ett lokalt parti för alla som inte vill bli kopplade till någon riksorganisation. Jag är egentligen emot partipolitik i kommunerna.
Varför?
– Man får så mycket bestämmelser uppifrån. Jag skulle gärna lämna det bakom mig och styra Ydre utan att behöva bry mig om resten. Jag tror att det finns många som skulle vara intresserade av att driva politik, men som är rädda för att bekänna färg.
Vad tänker du kring eventuella krockar inom ett lokalt parti utan anknytning till ett riksdagsparti?
– Det vore ju som med allt annat inom demokrati – att man röstar. De riktigt starka frågorna kommer inte upp här och därför tror jag inte att det skulle krocka. Frågor som dieselpriser, flyktingar och kärnkraft är ingenting som vi kan styra över i Ydre.
René Mraule har, under sina åtta år som kommunpolitiker, brunnit extra mycket för medborgarnas rätt att få höras.
– Jag kommer från Schweiz och där har vi sju statsministrar och folkomröstningar på allt. Jag försökte komma in lite på det även i Ydre, att fråga folket vad de vill ha. De kanske tror att ingen lyssnar på dem, men om de märker att de med sina små röster har möjlighet att förändra något, då tror jag att intresset för politiken skulle växa också.
Oavsett partitillhörighet är det, enligt René Mraule, viktigt att engagera sig – och att rösta.
– Så länge det finns folk som vill driva kommunen så kvittar det för vilket parti, fastslår han.