Morot för att få anställda att stanna

Landets kommuner är i realiteten små företag, hela bunten. Nej, det är fel - inte att de är företag, men att de är små. Det handlar om förhållandevis stora företag där även de minsta kommunerna har hundratals anställda, och de stora kommunerna tusen- eller tiotusentals.
-Då gäller det att vårda de anställda man har, och kanske locka med pensionsuppgörelser som gör att det blir svårare att byta jobb. Och byta kommun.

Jonas Arpzell, ekonomichef vid Ydre kommun, ser fördelar med en fastställd pensionspolicy. Foto: Alf Wesik

Jonas Arpzell, ekonomichef vid Ydre kommun, ser fördelar med en fastställd pensionspolicy. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2017-12-21 14:00

Den som säger så är Jonas Arpzell, ekonomichef på Ydre kommun, en av landets mindre kommuner, men ändå med 375 anställda.

Grannkommunen Kinda har sedan en tid en fastställd pensionspolicyn fastslagen och politiskt antagen. Eftersom Ydre kommun köper HR-tjänsten av Kinda kommun för en procentuellt avgiftsbelagd summa, var det praktiskt att även Ydre kommun har en fastslagen pensionspolicyn.

Lönehandläggare

Det skedde i samband med det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige och det innebär i praktiken att Kinda och Ydre på det viset är synkade.

-Vi har en budget för HR-funktionen, säger Jonas Arpzell, som för 2016 uppgick till 1,4 miljoner kronor och utfallet blev 1,5 miljoner. För 2017 kommer utfallet att bli cirka 1,7 miljoner kronor.

Utfallet är i detta sammanhang kostnaden och HR-funktionen, som avses är alltså personaltjänstfunktionen. I Ydre har det diskuterats en tid om det inte av såväl ekonomiska som praktiska skäl är dags att hämta hem en del av HR-arbetet.

-Ja, och det kommer förmodligen att tas sådana beslut under 2018. Det gäller i första att ta hem det arbetet som sköts av en lönehandläggare, men även rekrytering av en personalspecialist kan bli aktuell.

Kvarts miljon

När det gäller pensionspolicyn så är tanken att den ska förenkla kommunens arbete. Utan en fastslagen policy ska egentligen alla ärende beredas i kommunstyrelsen och beslutas i kommunfullmäktige. Så säger i alla fall kommunallagen.

-Men i och med policyn ges möjlighet att inom kollektivavtalens huvudregler utnyttja så kallade friutrymmen. Dessa kan som exempel användas för att skapa individuella uppgörelser.

Grundförutsättningen är att Ydre kommun ska förstärka sin attraktionskraft som arbetsgivare och säkerställa en konsekvent hantering av pensionsfrågorna. Jonas Arpzell nämner att det inte finns några konkreta fall i Ydre kommun för närvarande, men att det mycket väl kan komma i framtiden.

-Det förekommer som alla vet inom alla privata företag att man utverkar någon form av stanna-kvar-försäkring. Det kan röra sig om att man kommer överens med en anställd om att i det fall vederbörande stannar fem år, så avsättes 50 000 kronor om året i en pensionsförsäkring, alltså totalt 250 000 kronor.

Då blir det ju givetvis svårare att byta jobb, inom den här femårsperioden.

Fullt legalt

Han nämner att det kan vara svårt för kommuner i allmänhet, och för små kommuner i inlandet i synnerhet, att rekrytera kvalificerad personal. En pensionspolicy med möjlighet till mer flexibla och individuella lösningar är att bra verktyg att kunna ta till.

-Det är en utveckling som kommer allt mer i kommunerna. Särskilt nu med den nya pensionsuppgörelsen, och med diskussioner om nya pensionsåldrar. Det skulle inte fungera om varje enskild uppgörelse skulle "lysas" i offentligt ljus.

Men han betonar att alla uppgörelser sker inom lagstadgade ramar och därför är fullt legala ur alla synvinklar.

-Jag kan nämna ett konkret exempel där vi har en separat uppgörelse här Ydre, förresten. Det gäller Urban Tordsson, som är både teknisk chef och VD för Ydrebostäder AB, som således är ett aktiebolag.

-Där har vi kommit överens med honom om att pensionsreglerna även för hans tjänst på bostadsbolaget ska innerymmas under den kommunala tjänsten. Den nya policyn innefattar även denna typ av delade tjänster.

Lönelyft för lärare

De yrken där det föreligger en bristsituation i Ydre för närvarande är främst bygglovshandläggare och socialsekreterare, men även sjuksköterskor, tekniker, ingenjörer, fritidspedagoger, lärare, och alla specialisttjänster inom skolan.

-Vi drabbas dessutom av beslut som vi inte är delaktiga i, men får följdaffekter. Lärarna i Linköping fick lönelyft med 3 000 kronor i månaden. Det innebär i praktiken att av konkurrensskäl framledes alla lärare i regionen kommer få samma lönelyft, avslutar Jonas Arpzell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om